5 tips in een relatie met iemand met Asperger

Heeft jouw partner Asperger? Wij geven je graag 5 tips om hiermee om te gaan!

Zo ga je om met Asperger in je relatie:

Geen enkele relatie is perfect. Elke relatie is hard werken en kent uitdagingen. Wanneer jouw partner het syndroom van Asperger heeft, kan dit een extra uitdaging zijn.

Jij en je partner kunnen heel verschillend denken en gevoelens anders ervaren. Hierdoor is de kans op onbegrip en miscommunicatie groot.

Wij geven je 5 tips om om te gaan met een partner die Asperger heeft!

1. Leer zo veel mogelijk over het syndroom van Asperger

Als je het syndroom van Asperger niet goed kent, is de kans groot dat je het gedrag van je partner verkeerd interpreteert. Je denkt bijvoorbeeld dat je partner niet om jou geeft, maar niets blijkt minder waar.

Leren en lezen over Asperger helpt je jouw partner beter te begrijpen, waardoor je je beter in hem/haar kunt inleven.

Mensen met Asperger verwerken informatie anders. Dit komt omdat de structuur en vorm van het brein verschilt tussen mensen met en zonder Asperger. Bovendien hebben mensen met Asperger moeite om non-verbale aanwijzingen op te pakken. Hierdoor begrijpen ze interacties niet of begrijpen ze de emoties van anderen niet goed. 

Misschien interpreteert je partner jouw behoeften anders. Je partner richt zich op zijn eigen behoeften en lijkt zelfingenomen en in zichzelf gekeerd. In ieder geval lijkt het of hij niets om jou geeft. 

Mensen met Asperger ervaren de wereld anders, maar geven zeker wel om anderen. Ze ervaren emoties alleen anders.

asperger in relatie

2. Wees duidelijk over je behoefte 

We verwachten vaak dat onze partner snapt wat we willen of bedoelen, zonder dit duidelijk uit te spreken. Misschien geven we een paar hints, maar daar is ook alles mee gezegd.

Vaak snapt een partner dit niet, laat staan als je partner asperger heeft. Communiceer daarom duidelijk en direct wat je wilt. 

Misschien denk je dat je al duidelijk genoeg bent als je zegt: “Ik ga een paar uur de deur uit. Wil jij de keuken doen?” Voor jou is het duidelijk dat je bedoelt: afwas doen, fornuis schoonmaken en keukenblad reinigen. Jouw partner interpreteert wellicht alleen de vaatwasser inruimen.

Zeg daarom: “Ik ga een paar uur de deur uit. Wil jij de afwas doen, het fornuis schoonmaken en het keukenblad reinigen?”

Kom in contact

De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.

Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

3. Geef je partner niet alle schuld

Jullie relatieproblemen zijn niet alleen de schuld van je partner. Jullie zijn twee verschillende personen die soms moeite hebben om op elkaar af te stemmen.

Het is niet de schuld van je partner dat hij bepaalde sociale verwachtingen niet begrijpt. En het is niet jouw schuld dat jij niet altijd begrijp hoe je omgaat met Asperger in jullie relatie.

 

4. Zet het gedrag van je partner in ander daglicht

Misschien denk je dat je partner precies weet wat jij wil, maar dit opzettelijk negeert. Of heb je soms het gevoel dat je partner jou opzettelijk pijn doet. Je bent op zulke momenten verdrietig en boos en hebt een negatief beeld van je partner. 

Probeer op zulke momenten het gedrag van je partner anders te bekijken. Dit zal je helpen om aan je relatie te werken en met een positieve oplossing te komen.

Misschien ben je het nog steeds oneens met je partner en voelt het alsof jou onrecht is aangedaan. Toch helpt dit om je partner beter te begrijpen.

Omschrijf de situatie als volgt:

  • Wat was de situatie en welk gedrag zag je?

  • Hoe interpreteer je de situatie/het gedrag?

  • Welk ander perspectief kun je op deze situatie hebben?

Doe dit allbei en bespreek dit achteraf samen. Dit is een goede manier om elkaar beter te begrijpen en om te gaan met Asperger in jullie relatie.

Vind je dit lastig om samen te doen? Maak een afspraak voor relatietherapie, EFT therapiecognitieve gedragstherapie of systeemtherapie!

asperger in relatie

5. Vertel elkaar hoe jullie verbondenheid willen ervaren

Omdat jij en je partner emoties anders ervaren, kan het moeilijk zijn om emotionele verbondenheid te ervaren. Mensen met Asperger vinden het lastig om emoties te begrijpen, en/of tonen weinig emoties.

  1. Schrijf op een vel papier wat jij doet om je verbonden te voelen met je partner

  2. Schrijf minstens 5 acties op die jij van je partner verlangt

  3. Laat je partner ook stap 1 & 2 doen

  4. Lees elkaars papier en bespreek hoe jullie in de toekomst verbondheid willen realiseren

  5. Stop het papier elk in een eigen doos

  6. Pas jullie afspraken toe in de praktijk

Hoewel het soms uitdagend is om je partner met Asperger te begrijpen, kunnen jullie er samen aan werken om elkaar beter te leren begrijpen. Zo verbeteren jullie je relatie!