Huwelijkstherapie

Hoe los je huwelijksproblemen op? Wanneer heeft huwelijkstherapie geen zin en wordt de therapie vergoed? Op deze pagina lees je alles over huwelijkstherapie!

Wat is huwelijkstherapie?

Huwelijkstherapie is speciaal gericht op partners die al een aantal jaar zijn getrouwd. Tijdens huwelijkstherapie ligt de focus op het achterhalen van de problemen en het werken aan verbetering. Soms is het nodig dat partners niet alleen samen werken aan hun relatie, maar is er ook persoonlijke groei nodig. Onderwerpen die vaak aan bod komen, zijn: communicatie, intimiteit, trouw en het gezin.

Huwelijksproblemen kunnen ontstaan als er vaak sprake is van conflictvermijding of als er juist regelmatig verhitte discussies zijn. Tijdens de huwelijkstherapie worden deze situaties besproken en leren jullie communiceren en omgaan met emoties. Samen met de therapeut wordt er gekeken naar oplossingen. Deze oplossingen zal het vertrouwen in jullie huwelijk vergroten.

Huwelijksproblemen oplossen

Veel stellen die in huwelijkstherapie gaan, ervaren al langere tijd huwelijksproblemen. Huwelijkstherapie is alleen succesvol als beide partners gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan met het verbeteren van de relatie.

Een huwelijkstherapeut helpt bij het blootleggen van onderliggende patronen in jullie huwelijk, zodat jullie uit de negatieve spiraal komen. Dit kost echter wel moeite, tijd en doorzettingsvermogen. Natuurlijk moeten jullie ook bereid zijn om compromissen te sluiten in jullie huwelijk. Daarnaast is reflecteren ook een belangrijke stap in het oplossen van huwelijksproblemen.

Wanneer huwelijkstherapie volgen?

In een huwelijk kunnen verschillende relatieproblemen ontstaan. Relatieproblemen die vaak voorkomen, zijn:

  • Communicatieproblemen

  • Twijfel of je een punt achter je huwelijk moet zetten

  • Elkaar niet begrijpen

  • Veel ruzie maken

  • Weinig tijd voor elkaar vrij maken

Wanneer je deze relatieproblemen herkent, is het goed om de stap te zetten en relatietherapie te volgen.

huwelijkstherapie

Vind een huwelijkstherapeut

Wij helpen je graag met het zoeken van een huwelijkstherapeut.

Naast fysieke sessies, kun je ook kiezen om huwelijkstherapie online te volgen. Via een online zelfhulpprogramma werk je alleen of samen met je partner aan het verbeteren van jullie huwelijk. Dit programma volg je op je eigen tempo en eigen plaats.

Is dit nog een stap te ver? Doe dan de gratis relatietherapie check en kom erachter op welke punten jullie relatie kan worden verbeterd!

Wanneer heeft huwelijkstherapie geen zin?

Huwelijksproblemen kunnen ervoor zorgen dat je je eenzaam in het huwelijk voelt. Je hebt het gevoel er alleen voor te staan, communicatie is er nauwelijks meer en de gesprekken die er zijn, leiden vaak tot ruzie.

De enige oplossing lijkt een scheiding. Dit is echter vaak niet de beste oplossing. Huwelijkstherapie is altijd een goede manier om jullie huwelijk weer in goede banen te leiden. Huwelijkstherapie is een goede stap om jullie problemen te overwinnen. Het is nooit te laat voor huwelijkstherapie!

Kom in contact

De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.

Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

Huwelijkstherapie vergoed?

Christelijke relatietherapie

Huwelijkstherapie wordt sinds 2013 niet meer vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Sommige verzekeringen vergoeden huwelijkstherapie wel vanuit het aanvullende pakket. Het verschilt per zorgverzekering onder welk zorgtype huwelijkstherapie valt. Sommige verzekering rekenen huwelijkstherapie tot seksuologie, soms tot alternatieve geneeswijzen.

Let op: de kosten van huwelijkstherapie wegen niet altijd op tegen de kosten van de aanvullende verzekering. We raden dus aan om dit goed uit te rekenen. 

Wat kost huwelijkstherapie? 

De kosten van huwelijkstherapie verschillen per therapeut. Gemiddeld ligt de prijs rond de 100 euro per uur. Vaak bieden therapeuten een pakket aan met een aantal lessen.

Ook zijn er therapeuten die de kosten niet per uur berekenen, maar per sessie. Voor een exacte prijsindicatie raden we aan de prijslijst van de specifieke huwelijkstherapeut te raadplegen

 

Christelijke huwelijkstherapie biedt, net als christelijke relatietherapie, ruimte aan geloofsovertuiging. Christelijke cliënten geven aan dat ze het prettig vinden met een huwelijkstherapeut te praten die dezelfde geloofsovertuiging heeft.

Tijdens christelijke relatietherapie is er aandacht en begrip voor problemen die misschien in conflict zijn met de Bijbelse normen en waarden. De mate waarin geloofsonderwerpen aan bod komen wordt met jullie afgestemd. Wanneer hier geen behoefte aan is, is het toch fijn om een gedeelde levensvisie te hebben tijdens de gesprekken.