Gezinstherapie

Gezinstherapie is een vorm van relatietherapie en richt zich op relaties binnen een gezin. Op deze pagina lees je hier alles over!

Wat is gezinstherapie?

Gezinstherapie is een vorm van systeemtherapie. Gezinstherapie richt zich op veranderingen binnen een gezin. Deze veranderingen kunnen van alles zijn: geboorte, ernstige ziekte, overlijden, relatieproblemen, puberteit of het uit huis gaan van kinderen. Wanneer iets in het gezin verandert, heeft dit invloed op alle gezinsleden. In gezinstherapie staan de relaties binnen het gezin centraal. Tijdens de therapie richt de gezinstherapeut zich vooral op de sterke kanten van het gezin. Het leren benutten van de sterke kanten van het gezin, helpt omgaan met de minder sterke kanten. De gezinsleden vinden manieren om elkaar te steunen en te begrijpen, zodat de harmonie in het gezin terugkeert.

 

Waarom gezinstherapie?

Gezinstherapie helpt de onderlinge relatie in het gezin te verbeteren. Soms kunnen in een korte tijd veel veranderingen plaatsvinden. Dit kan de communicatie binnen het gezin verstoren. Het kan ook voorkomen dat de problemen er langzaam zijn ingeslopen. Het is dan goed om met behulp van een gezinstherapeut te kijken naar de oorzaak van deze problemen. In gesprek met de therapeut en de gezinsleden kunnen jullie tot een oplossing komen.

gezinstherapie

Gezinstherapie vergoeding

Gezinstherapie wordt vanuit de basisverzekering niet standaard vergoed. Enkele zorgverzekeringen vergoeden gezinstherapie wel vanuit de aanvullende verzekering. Wil je weten of je in aanmerking komt voor gezinstherapie vergoeding? Raadpleeg je zorgverzekeraar en informeer naar de mogelijkheden van je pakket.

 

Samen op zoek

Op zoek naar een relatietherapeut? Dan ben je er vast al wel achter gekomen dat deze zoektocht best wel lastig is.

  • Is relatietherapie wat voor mij?
  • Welke therapeut past bij mij?
  • Welke relatietherapeut kan mij echt verder helpen?

Natuurlijk zijn wij er om jou hierbij te helpen! Laat je gegevens achter en krijg gratis hulp.

Relatie- en Gezinstherapie

Zowel relatietherapie als gezinstherapie vallen onder systeemtherapie en zijn verenigd in de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG). Veel relatietherapeuten zijn ook gespecialiseerd in het geven van gezinstherapie. Systeemtherapeuten zijn werkzaam door heel Nederland. Zo is relatietherapie te volgen in onder andere Rotterdam, Groningen, Eindhoven en Almere. Gezinstherapie wordt aangeboden in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Spijkenisse, Utrecht, Den Haag, Nijmegen, Eindhoven en Maastricht.

Hechtingsgerichte gezinstherapie

Bij hechtingsgerichte gezinstherapie ligt de nadruk op het versterken van de onderlinge band van gezinsleden. De therapeut betrekt alle gezinsleden in de therapie, waardoor zowel persoonlijke als gezinsproblemen worden herkend, opgelost en geheeld. De kernprincipes en strategieën van deze methode worden uiteengezet in het boek Hechtingsgerichte gezinstherapie van Hughes. 

Relatieproblemen tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan je relatie veranderen. Er komen veel nieuwe onderwerpen en vragen op jullie af. Het is soms lastig hier samen mee om te gaan. Ook hormonen kunnen een rol spelen. Je bent eerder geïrriteerd, maar tegelijkertijd heb je ook behoefte aan meer aandacht. Dit kan leiden tot relatieproblemen tijdens de zwangerschap. Het is dan belangrijk dat je goed met elkaar communiceert en oprecht naar elkaar luistert. Komen jullie er samen niet uit? Vraag een relatietherapeut om hulp! Op deze manier staan jullie weer op een lijn als de baby wordt geboren.

Online relatietherapie

Lukt het niet om naar een relatietherapeut toe te gaan? Volg dan online relatietherapie! Je krijgt professionele hulp, maar bent geen reistijd kwijt. Online relatietherapie kan via Skype-sessies met een persoonlijke relatietherapeut of via een online programma dat je op jouw eigen tempo volgt.