EFT therapie

EFT therapie is een veelgebruikte vorm van therapie. Op deze pagina lees je wat EFT therapie is, hoe het werkt en hoe mensen EFT therapie ervaren.

Wat is EFT therapie?

EFT therapie, wat is dat? EFT staat voor Emotionally Focused Therapy. Kort gezegd focust EFT therapie zich op emotionele relaties. Emotionally Focused Therapy volg je vaak samen met je partner. Tijdens EFT therapie kijken jullie samen met een therapeut naar patronen in jullie relatie of gezinsleven.

Voorbeelden van vragen die voorbij komen, zijn:

  • Hoe kunnen wij onze band versterken?

  • Hoe krijgen wij meer vertrouwen in elkaar?

Partners die EFT therapie volgen hebben vaak te maken met gevoelens van boosheid, bedrog of angst. Ook komt het regelmatig voor dat ze te maken hebben met ziekte; bijvoorbeeld één van de partners, een kind of een ouder is ziek. Emotionally Focused Therapy kan daarnaast ook helpen om een trauma te verwerken.

Het doel van EFT therapie is om je relatie en/of gezinsleven weer gezonder en positiever te maken.

Hoe werkt EFT therapie?

 

Tijdens EFT therapie observeert de relatietherapeut de dynamiek tussen de cliënten. Deze dynamiek weerspiegelt hoe partners met elkaar omgaan in het dagelijks leven. De EFT therapeut stelt vragen en maakt de dynamiek bespreekbaar. Hierdoor kunnen emoties naar boven komen en worden weggestopte gevoelens uit het verleden opgehaald.

 

Tijdens EFT therapie leer je om deze emoties te tonen en gevoelens uit te drukken. Hierdoor zal de band met je partner of familielid sterker worden. Je leert luisteren naar de ander en reageren op de emoties van de ander.

 

Samen op zoek

Op zoek naar een relatietherapeut? Dan ben je er vast al wel achter gekomen dat deze zoektocht best wel lastig is.

  • Is relatietherapie wat voor mij?
  • Welke therapeut past bij mij?
  • Welke relatietherapeut kan mij echt verder helpen?

Natuurlijk zijn wij er om jou hierbij te helpen! Laat je gegevens achter en krijg gratis hulp.

EFT methode

EFT therapie opleiding

De methode die EFT therapie gebruikt, volgt drie fases:

  •  Fase 1 is de escalatiefase. In deze fase wordt de negatieve spiraal van interactie doorbroken. Hierdoor zien de partners of familieleden waarom ze op een bepaalde manier reageren.

  • Fase 2 is de verbindingsfase. In deze fase leren partners interactie opnieuw opbouwen. De relatietherapeut benoemt de onderliggende, negatieve structuren en bespreekt dit met de cliënten. De cliënten leren naar elkaar luisteren, behoeftes delen en de emotionele verbinding aan te gaan. Ze worden meer open en communiceren meer met elkaar.

  • Fase 3 is de bestendingsfase. Deze fase bestaat uit terug kijken. De therapeut laat inzien hoe de negativiteit van de cliënten is gegroeid, hoe ze nu zijn veranderd en hoe de cliënten in de toekomst kunnen blijven werken aan hun relatie.

Therapeuten moeten een officiële opleiding volgen om EFT therapie te mogen geven. Er zijn twee opleidingstrajecten: opleiding tot EFT registertherapeut of opleiding tot EFT therapeut. Daarnaast zijn er ook losse trainingen te volgen. Om de EFT therapie opleiding tot registertherapeut te volgen, moet je een relevante BIG-registratie hebben of lid zijn van een psychotherapievereniging. Deze opleiding wordt gegeven door gecertificeerde EFT-trainers.

De ingangseisen voor de opleiding tot EFT-therapeut zijn minder streng. Je kunt EFT therapeut worden als je een relevante HBO-opleiding hebt gedaan op het gebied van gezondheidszorg of welzijn. Tijdens deze opleiding wordt je getraind tot EFT therapeut, maar je kun je niet certificeren en zelf trainer worden. Dit is wel mogelijk bij de opleiding tot EFT registertherapeut.

EFT therapie ervaringen

EFT therapie onzin?

EFT therapie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Al meer dan 20 jaar worden experimenten uitgevoerd om te onderzoeken hoe EFT therapie werkt. De therapie wordt over de hele wereld aangeboden aan mensen uit allerlei culturen en met verschillende problemen.Uit onderzoek blijkt dat van 70% tot 75% van de mensen die EFT therapie volgt, herstelt zijn/haar relatie volledig door de therapie. Bij ongeveer 90% van de cliënten is een significante verbetering gemeten. EFT therapie is dus geen onzin, maar juist zeer effectief.

EFT relatietherapie

Is het gevoel weg in je relatie? Loopt het allemaal niet zo lekker tussen jou en je partner? Doe de gratis online relatietest en kom erachter waar jij in jullie relatie staat.

Zijn er volgens de relatietest verbeterpunten? EFT relatietherapie kan jullie relatie redden. Klik hier voor een overzicht van relatietherapeuten.

EFT therapie vergoeding

De meeste zorgverzekeraars vergoeden EFT therapie vanuit de aanvullende verzekering. De hoogte van de EFT therapie vergoeding is afhankelijk van het gekozen aanvullend pakket. Een overzicht van de vergoeding per zorgverzekering is hier te vinden.

Kijk goed naar de kosten van de aanvullende zorgverzekering. Weegt dit op tegen de kosten voor EFT therapie? Zo niet, dan is het wellicht verstandig om de EFT therapie zelf te betalen. Om een vergoeding voor EFT therapie te krijgen is een doorverwijzing van de huisarts niet noodzakelijk.