Relatietherapie vergoeding: ja of nee?

“Wordt relatietherapie vergoed?” is een veelgehoorde vraag. In deze blog geven we het antwoord!

Vergoeding relatietherapie

Jullie lopen al enige tijd rond met de wens om jullie relatie te verbeteren. Of er is iets voorgevallen waardoor je relatie instabiel is. Je kunt dit samen met je partner proberen op te lossen, maar soms is het fijn om professionele hulp in te schakelen. 

Een relatietherapeut wil jullie helpen. Op veel plekken in Nederland wordt relatietherapie aangeboden. Maar wat kost relatietherapie? En is er een vergoeding voor relatietherapie?

relatietherapie vergoeding

Vergoeding relatietherapie door de basisverzekering? 

 

Relatietherapie wordt over het algemeen niet vergoed vanuit de basisverzekering, want relatietherapie valt niet onder eerstelijns psychologische zorg. 

Er is echter wel een uitzondering: als relatietherapie onderdeel is van de behandeling van een psychische stoornis, wordt relatietherapie wel vergoed door de basisverzekering. Hierbij heb je ook te maken met eigen risico, waardoor je het eerste deel van de kosten zelf betaalt.

  

Vergoeding relatietherapie door de aanvullende verzekering?

 

Er zijn een aantal zorgverzekeringen die relatietherapie vergoeden vanuit een aanvullende verzekering. De kosten van een aanvullende verzekering wegen echter niet altijd op tegen de kosten van de gevolgde relatietherapie.  

Wij raden daarom aan om vooraf te berekenen wat de verwachte kosten zijn van de relatietherapie en wat de kosten van de aanvullende verzekering zijn. 

Relatietherapie valt niet altijd onder hetzelfde ‘kopje’. Het kan zijn dat relatietherapie valt onder seksuologie, psychologische hulpverlening of onder alternatieve geneeswijzen.

Is er een relatietherapie vergoeding beschikbaar? Dan is het waarschijnlijk dat je een eigen bijdrage moet leveren. De aanvullende verzekering vergoedt namelijk niet alle kosten.

 

 

 

Samen op zoek

Op zoek naar een relatietherapeut? Dan ben je er vast al wel achter gekomen dat deze zoektocht best wel lastig is.

  • Is relatietherapie wat voor mij?
  • Welke therapeut past bij mij?
  • Welke relatietherapeut kan mij echt verder helpen?

Natuurlijk zijn wij er om jou hierbij te helpen! Laat je gegevens achter en krijg gratis hulp.

De mensen van relatie therapeut.nl

Corneel Baard

35 jaar

Toestemming voor relatietherapie vergoeding

In de meeste gevallen heb je een doorverwijzing van de huisarts nodig om relatietherapie te kunnen volgen en te declareren. Je hebt vooraf geen toestemming nodig van de zorgverzekering.

 

Welke relatietherapeut komt in aanmerking?

Kies altijd voor een gecontracteerde relatietherapeut, zeker wanneer je in aanmerking wilt komen voor een volledige vergoeding vanuit de basisverzekering. Relatietherapeuten zijn vaak aangesloten bij brancheorganisaties.

Is jouw relatietherapeut niet aangesloten bij een organisatie? Dan heb je kans dat je niet alle kosten voor relatietherapie vergoed krijgt.

Kijk op de website van jouw zorgverzekeraar om te zien of relatietherapie wordt vergoed!

relatietherapie vergoeding

Ook interessant