Relatietherapie

Relatietherapie is er in allerlei vormen. Een relatietherapeut helpt jouw relatie weer een nieuwe boost te geven. Op deze pagina vind je hier alles over!

Wat is relatietherapie?

Relatietherapie richt zich op problemen tussen partners in een relatie. Het gaat hierbij niet alleen om huwelijkstherapie, maar ook om systeemtherapie, gezinstherapie en cognitieve gedragstherapie. Relatietherapie heeft als doel wederzijds begrip stimuleren. Toch is er geen standaard omschrijving, want elk stel heeft andere behoeften en andere punten waaraan gewerkt moet worden. Belangrijk is dat de verwachtingen duidelijk zijn en worden uitgesproken. Globaal komen tijdens elke relatietherapie vier hoofdvragen aan bod: 

  • Wat verwacht je van je partner?

  • Willen/Kunnen jullie de wederzijdse verwachtingen waarmaken?

  • Waarom lukt het momenteel niet om aan de wederzijdse verwachtingen te voldoen? Wat kunnen jullie hieraan doen?

  • Welke stappen moeten worden genomen wederzijds begrip te creëren waarbij de behoeften van de partners worden vervuld?

Het doel? Partners dichter bij elkaar brengen! De relatietherapeut is onafhankelijk en zal objectief de situatie van de relatie in kaart brengen.

EFT therapie

Emotionally Focused Therapy is een vorm van relatietherapie waarbij emoties van partners centraal staan. EFT relatietherapie is ontwikkeld door Sue Johnson en komt uit Canada. Zij deed jarenlang onderzoek naar een effectieve manier om de verbinding in relaties te verbeteren. Wanneer je de emoties van je partner begrijpt, zul je elkaar begrijpen en kun je iets voor elkaar betekenen. Tijdens EFT therapie worden negatieve patronen in jullie relatie ontrafeld en wordt gekeken hoe jullie samen deze patronen kunnen doorbreken. Jullie leren gevoelens uit te spreken en werken zo aan verbinding.

Christelijke therapie

Wanneer het over relatieproblemen gaat, kan het fijn zijn om met een therapeut te praten met dezelfde geloofsovertuiging. Tijdens christelijke relatietherapie is er tijd en aandacht om relatieproblemen vanuit Bijbelse normen en waarden te benaderen. Een christelijke therapeut weet welke vragen vanuit het geloof een rol spelen bij het werken aan de relatie. Christelijke relatietherapie biedt verder dezelfde kwaliteit als niet-christelijke therapie.

relatietherapie

Wanneer relatietherapie?

Er zijn allerlei redenen om relatietherapie te volgen. Zo kun je therapie volgen wanneer er sprake is van ontrouw of twijfel, maar ook wanneer je jullie relatie een boost wilt geven. Of misschien hebben jullie behoefte aan nieuwe energie in jullie relatie, gezin of gedrag. Er hoeft dus niet per se een negatieve aanleiding te zijn om relatietherapie te volgen. 

Wanneer heeft het geen zin?

Misschien voelt het alsof relatietherapie geen zin meer heeft. De ruzies stapelen zich op, de sfeer is om te snijden. Je partner staat niet meer op nummer één. Eigenlijk heb je de hoop al opgegeven. Toch is therapie altijd zinvol! Het geeft je inzicht in de negatieve patronen in jullie relatie. Deze patronen leer je doorbreken en zo wordt wederzijds begrip gecreëerd. Blijkt jullie relatie toch niet te redden? Dan hebben jullie in ieder geval begeleiding gehad in het proces en kunnen jullie op een eervolle manier uit elkaar.

Kom in contact

De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.

Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

Helpt relatietherapie?

Relatietherapie helpt partners hun relatie te verbeteren. De methoden en technieken die worden gebruikt, zijn uitvoerig onderzocht en blijken zeer effectief. Hoewel relatietherapie in elke situatie anders uitwerkt, horen we van partners vaak terug dat ze een nieuwe boost in hun relatie ervaren. Ook andere vormen van relatietherapie, zoals gezinstherapie, systeemtherapie en cognitieve gedragstherapie, hebben een positieve uitwerking. Personen die relatietherapie hebben gevolgd, hebben nieuwe moed om het beste uit hun relatie(s) te halen. Dus, helpt relatietherapie? Ja, zeker!

Relatietherapie kosten

Wat kost relatietherapie? De kosten van de therapie verschillen per therapeut, maar gemiddeld kost het zo’n 120 euro per uur. Er zijn ook therapeuten die een prijs per sessie rekenen. Vaak koop je een pakket met meerdere sessies, afgestemd op jouw/jullie wensen en behoeften. Kijk voor de precieze tarieven van relatietherapie op de website van de therapeut die jullie willen bezoeken.

Wordt het vergoed?

Sinds 2013 wordt relatietherapie helaas niet meer vergoed vanuit de basisverzekering, maar het wordt wel vergoed door een aantal aanvullende zorgverzekeringen. Relatietherapie is in veel gevallen fiscaal aftrekbaar. Om hiervoor in aanmerking te komen is verwijzing door de huisarts noodzakelijk.  

Wil je meer weten over de vergoeding van relatietherapie? Bekijk deze blog.