Systeemtherapie
Systeemtherapie kijkt naar de context van de client. Op deze pagina lees je de verschillende specialisaties van systeemtherapie.
Wat is systeemtherapie?
Systeemtherapie kijkt naar de context waarin een individu zich bevindt. Zo’n context wordt een systeem genoemd. Voorbeelden van systemen zijn: het gezin, de familie, sportclub, vriendengroep of collega’s.
Binnen deze systemen vinden allerlei interacties plaats. Interacties verlopen vaak via vaste patronen. Deze patronen kunnen problemen veroorzaken. Systeemtherapie is bedoeld om deze problemen aan te pakken.
Bij systeemtherapie gaat het dus om relaties: het gaat om het verbeteren van de interactie tussen verschillende personen.
Wat is een systeemtherapeut?
Een systeemtherapeut luistert naar de manier waarop jullie communiceren en elkaar beinvloeden. Door de jaren heen is dit in jullie relatie ontwikkeld en ben je je hier misschien niet meer van bewust. Een relatietherapeut maakt jullie bewuster van jullie onderlinge reacties op elkaar en welke invloed jullie op elkaar hebben.
Systeemgesprekken
In een volgende sessie voeren jullie met de systeemtherapeut systeemgesprekken over de omgang met elkaar en hoe jullie dit kunnen veranderen. Hoe gaan jullie om met (persoonlijke) problemen? Is er confrontatie of gaan jullie dit ut de weg? Een systeemtherapeut helpt om jullie omgang te verbeteren.
Systeemtherapie in Nederland
Systeemtherapie, waaronder gezinstherapie en relatietherapie valt, is in heel Nederland te volgen. Tijdens de systeemgesprekken wordt niet alleen de partner, maar ook de kinderen, broer, zus, ouders, buren, vrienden of collega’s worden betrokken bij de therapie. Het is dus belangrijk dat ook zij een klik hebben met de systeemtherapeut.
Vind je het lastig om de juiste therapeut te vinden? Laat het ons weten, want we helpen je graag!
Kom in contact
De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.
Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.
Wat doe je bij systeemtherapie?
Hoewel systeemtherapie is gericht op de context, kan de therapie ook alleen worden gevolgd. Relatietherapie is een vorm van systeemtherapie. Wij raden aan om samen relatietherapie te volgen, maar dit is dus geen eis. Tijdens de therapie zal de therapeut proberen de interactiepatronen te achterhalen. Dit leidt tot inzicht in het probleem.
Oefening systeemgesprek
Wat hierbij helpt, is het tekenen van een stamboom. De therapeut kan vragen een stamboom te tekenen om de onderlinge geschiedenis en relaties inzichtelijk te maken.
Een andere manier is het opvoeren van een toneelstukje waarin je kunt laten zien hoe de interacties verlopen. De therapeut zal tijdens dit toneelstukje vragen stellen. Deze vragen geven inzicht in bepaalde patronen en dit helpt bij het loskomen van gewoontes.
Transculturele systeemtherapie
De context die tijdens systeemtherapie centraal staat, kan ook een context zijn van culturele diversiteit. Er zijn therapeuten die in de behandelwijze speciale ruimte biedt aan sociale en transculturele diversiteit. Denk hierbij aan diversiteit in cultuur, seksualiteit, gender en religie.
Narratieve systeemtherapie
Narratieve systeemtherapie is een therapievorm waarbij een probleem niet in de cliënt wordt gezocht, maar in de verhalen waarmee de cliënt zijn/haar werkelijkheid creëert. Deze werkelijkheid wordt beinvloed door cultuur, etniciteit, gender en identiteit.
Tijdens de narratieve systeemtherapie wordt de cliënt gevraagd een nieuwe werkelijkheid te creëren door een verhaal te vertellen waarin het probleem niet voorkomt.
Circulaire vragen systeemtherapie
Tijdens systeemtherapie kan het voorkomen dat er circulaire vragen worden gesteld. Dit wordt ook wel ‘constructief roddelen’ genoemd. Het stellen van een circulaire vraagt nodigt de cliënt uit om iets over een ander te zeggen in het bijzijn van die ander. Op deze manier hoor je hoe er over jou wordt gedacht.
Circulaire vragen tijdens systeemtherapie helpen de onderlinge verhoudingen expliciet te maken en onthullen de opvattingen over de motieven van de ander. Dit bevordert reflectie en zal de onderlinge relatie bevorderen.
Systeemtherapie opleiding
Verschillende opleidingsinstituten bieden een opleiding tot systeemtherapeut aan. Vaak begint de opleiding met een algemeen theoretisch gedeelte. Daarna is er aandacht voor onderzoek en de toepassing van dit onderzoek in de praktijk. Vervolgens specialiseer je je in systeemtherapie. Ook volg je tijdens de opleiding systeemtherapie leertherapie.
Cursus systeemtherapie
Ben je al systeemtherapeut of heb je een relevante opleiding gevolgd? Dan kun je aanvullende cursussen volgen. Aanbieders van opleidingen en cursussen systeemtherapie op verschillende plaatsen in Nederland zijn RINO en NVRG.
Vereniging systeemtherapie
De Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG) is de vereniging voor systeemtherapie. Deze vereniging streeft naar kwalitatieve en wetenschappelijk verantwoorde ontwikkeling en uitvoering van systeemtherapie. Therapeuten die bij de NVRG zijn aangesloten, voldoen aan de eisen voor vakbekwaamheid.
Tijdschrift systeemtherapie
De Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG) geeft vier maal per jaar het tijdschrift Systeemtherapie uit. Het doel van dit tijdschrift is het stimuleren, ontwikkelen en wetenschappelijk onderbouwen van de systeembenadering. Het tijdschrift Systeemtherapie is gratis voor leden van de NVRG. Andere geïnteresseerden kunnen zich abonneren.
Handboek systeemtherapie
Een boek dat de belangrijkste onderwerpen van systeemtherapie beschrijft, is het Handboek Systeemtherapie. Dit boek beschrijft de relevante ontwikkeling in de therapie en praktijk van systeemtherapie.
Er wordt aandacht besteed aan de moeilijkheden die verschillende relaties met zich kunnen meebrengen. Daarnaast bevat het Handboek Systeemtherapie informatie over wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van systeemtherapie.
Dit boek is speciaal bedoeld voor systeemtherapeuten, psychotherapeuten en voor systeemtherapeuten in opleiding.