6 manieren om je relatie te verbeteren
Verbeter je relatie met de 6 onderstaande tips!
Ben jij op zoek naar manieren om je relatie te verbeteren? Met onderstaande 6 stappen kun je snel en met heel veel resultaat werken aan het verbeteren van jouw relatie zodat de liefde voor jullie samen weer terugkomt.
Een groot punt van frictie in relaties komt voort uit conflicten die vaak onschuldig beginnen maar op den duur uitgroeien tot een probleem waardoor het verbeteren van een relatie soms alleen nog maar mogelijk is door hulp in de vorm van relatietherapie.
Met onderstaande 6 tips kun jij de frictie en conflicten in jouw relatie voorkomen en/of verbeteren en zo je relatie verbeteren. Zeker als je denkt dat je een slechte relatie hebt, is dit een goed idee!
1. Probeer je partner te begrijpen voordat jij begrepen wil worden
Een van de meest voorkomende negatieve elementen in relaties is een negatieve cyclus van wederzijdse kritiek. Dit gebeurt vaak wanneer je een opmerking van je partner opvat als een aanval of kritiek waardoor je in de verdedigingsmodus schiet die in de meeste gevallen geen goede invloed heeft op het vervolg van het gesprek.
Dit patroon zorgt ervoor dat jullie beiden in een fase van “niet gehoord worden” terechtkomen. Op het moment dat jij in de verdediging schiet, verlies je alle mogelijkheden en kansen om je partner nog te begrijpen.
Zelfs als je je aangevallen voelt of wanneer je kritiek krijgt het verstandig zijn om de eerste verplaatsen in de gevoelens of gedachten van je partner voor je reageert. Je zult zien dat je relatie op deze manier makkelijk al positief verbeterd.
Kom in contact
De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.
Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.
2. Probeer interesse te tonen in het perspectief van je partner
Deze tip klinkt misschien als een open deur maar hij is best wel moeilijk om toe te passen als jij je bekritiseert, aangevallen of onterecht beschuldigd voelt. Je kunt een gesprek de-escaleren door oprechte interesse te tonen In het standpunt van je partner. Dit doe je door door te vragen en je partner de ruimte te geven een afwijkende mening te hebben.
Hierdoor leer je nieuwe dingen over je partner en kun je het gesprek ook sturen richting een oplossing. Het oneens zijn met je partners standpunt kan natuurlijk altijd en mag ook zeker.
Probeer deze tip maar eens op het moment dat je het gevoel hebt dat er een verhitte of vervelende discussie aankomt en kijk hoe ontwapenend interesse tonen in de ander kan werken!
3. Bespreek ook kleine zaken zodat ze klein blijven
Veel koppels laten de kleine dingetjes waar ze zich aan ergeren vaak links liggen omdat het maar “kleine dingen” zijn. Toch zien we dat die kleine dingen vaak uitgroeien tot veel grotere ergernissen en daarmee de relatie behoorlijk beschadigen.
Door ook de kleine dingetjes eerlijk en transparant en op een volwassen manier met elkaar te bespreken kun je voorkomen dat ze in de toekomst uitgroeien tot veel grotere bedreigingen voor jullie relatie.
4. Verlaag het tempo van je communicatie zodat je echt hoort wat je partner met je deelt
Kleine en vaak nietszeggende zaken lopen soms volledig uit de hand. Een grote oorzaak hiervan is wanneer tempo van het gesprek of de discussie ineens flink omhoog gaat.
Wanneer het tempo van het gesprek stijgt kun je vaak een hoop belangrijke informatie missen die je partner, bewust of onbewust, met je deelt. Meestal zorgt een gesprek op hoog tempo ook voor nog meer frictie: Zo wordt de negatieve cirkel nog sterker.
Als je door hebt dat het gesprek of de discussie steeds sneller gaat, trap dan eens heel bewust op de rem en vertraag jullie communicatie.
Zorg er dan voor dat jouw partner doorheeft dat jij echt je best doet om te begrijpen wat hij of zij probeert te delen.
Je zult merken dat deze manier de angel uit het gesprek gehaald wordt en je hierdoor dus een veel volwassener communicatie hebt.
Benieuwd hoe sterk jouw relatie is? Doe dan deze relatie test!
5. Ontdek je eigen emotionele triggers en leer om hier mee om te gaan
Iedereen heeft zo zijn eigen handleiding en daar is helemaal niets mis mee! Iedereen heeft emotionele triggers. Door te begrijpen hoe jij emotioneel getriggerd wordt heb je een sterkere positie wanneer er een conflict optreedt.
Het kennen en begrijpen van je handleiding en hier naar kunnen handelen maakt jou enorm sterk en zorgt ervoor dat jij rekening met jezelf kunt houden wanneer jouw omgeving dat misschien niet doet.
het verbeteren van je relatie kan door deze techniek toe te passen heel erg makkelijk van de grond komen. Verbetering begint in dit geval namelijk bij het kennen van jezelf.
6. Ontwijk een discussie niet
Koppels die discussies en conflicten bijna altijd vermijden eindigen vaak met veel en grote conflicten in een relatie.
Wees Volwassen en verstandig in de discussies en gesprekken die jullie hebben en vermijd ze vooral niet maar probeer ze op te lossen voor dat ze daadwerkelijk een probleem worden.
Als je relatie niet beter wordt
Mochten deze tips nou niet het gewenste effect hebben, en heb je het gevoel dat je relatie niet meer te redden is of heb je hulp nodig bij het oplossen van een relatiecrisis?
Dan is het wellicht verstandig om eens na te denken over relatietherapie.
Relatietherapie wordt door de meeste zorgverzekeraars deels of zelfs volledig vergoed en kan de perfecte methode zijn om jouw relatie te verbeteren, of zelfs te redden.