Heb ik een slechte relatie?

Wat zijn de kenmerken van een slechte relatie? Je leest het in deze blog!

Wat is een slechte relatie?

Relaties zijn soms uitdagend. Dat is normaal. Maar wanneer je vaak stress ervaart of je relatie een negatieve invloed heeft op je leven kun je spreken van een ongezonde relatie. Misschien vraag je je zelfs weleens af: ‘Moet ik mijn relatie verbreken?’

Een ongezonde relatie beïnvloedt je werk, vriendschappen, gezondheid en mentale gesteldheid. Uit onderzoek blijkt dat een destructieve relatie zelfs kan leiden tot hartklachten. Onderschat dit dus niet!

 

7 kenmerken van een slechte relatie

 

1. Pieken en dalen

Een relatie met extreme pieken en dalen heeft negatieve impact op je leven. Dit is dan ook een kenmerk van een ongezonde relatie.

Emoties zijn soms niet te voorspellen. Stemmingswisselingen zorgen voor onzekerheid. Conflicten horen erbij, maar wanneer hier geen pijl op te trekken is, kan dit leiden tot een slechte relatie.

slechte relatie

2. Op eieren lopen

Verberg je soms snel je telefoon, omdat je bang bent dat je partner een opmerking maakt over wie je een berichtje stuurt? Spreek je niet af met mensen, omdat je partner jaloers wordt?

Gezonde relaties zijn gebouwd op vertrouwen en open communicatie. Als je altijd probeert te voorspellen wat je partner boos maakt en daarom bepaalde dingen niet doet, is dit een teken van een slechte relatie.

3. Je bent uitgeput

Het is ontzettend vermoeiend als je steeds het gedrag of de stemming van je partner probeert te voorspellen. Doe je dit al maanden of zelf jaren? Dan is het niet gek dat je uitgeput raakt.

In een gezonde relatie voel je je ontspannen bij je partner. In een ongezonde relatie ben je altijd op je hoede. Natuurlijk zijn er ook gelukkige momenten, maar deze duren vaak niet lang.

 

4. Passief agressief gedrag

‘Is er iets?’ ‘Nee, er is niks.’ Je probeert er te zijn voor je partner, maar in ruil daarvoor valt er een stilte. Je partner wil niet praten over zijn/haar gevoelens. Dit heet passief agressief gedrag. Zulk gedrag is lastig, want er is weinig mogelijkheid om het conflict op te lossen. Als je niet weet wat er aan de hand is, kun je het ook niet oplossen..

Passief agressief gedrag bestaat ook vaak uit manipulatie. Je partner doet of zegt iets, waardoor jij gaat twijfelen aan jezelf.  Heb jij constant het gevoel dat er iets aan de hand is, maar je partner kapt dit af? Dan moeten de alarmbellen afgaan in je hoofd.

Kom in contact

De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.

Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

De mensen van relatie therapeut.nl

Corneel Baard

35 jaar

5. Grapjes met ondertoon

Herken je dit? Je partner maakt een opmerking waardoor jij je beledigd voelt. Dit zeg jij, maar vervolgens claimt je partner dat het een grapje was. Hierdoor denk jij dat je te intens hebt gereageerd en begin je aan jezelf te twijfelen.

Een goede grap geeft jou het gevoel dat je erbij oort. Een slechte grap zorgt dat jij je klein, boos of machteloos voelt.

 

6. Je moet toestemming vragen

In een gezonde relatie hoeven partners geen toestemming aan elkaar te vragen. Natuurlijk; je moet soms een compromis sluiten en het is belangrijk dat je overlegt over belangrijke besluiten. Maar je hoeft geen toestemming te vragen om met een vriend(in) af te spreken.

Ook als je het lastig vindt om zelfstandig keuzes te maken, bang voor de reactie van je partner, is dit een teken van een slechte relatie.

 

7. Sociaal isolement

Van een slechte relatie raak je uitgeput. Je hebt geen energie meer om anderen te zien. Vrienden en familie krijgen niet de aandacht die ze verdienen. Je zit vast in een sociaal isolement.

Houdt je partner je tegen om contact te zoeken met anderen? Dat is niet normaal, maar het is pas echt een probleem als je zelf geen moeite meer doet om anderen te spreken. 

Slechte relatie loslaten

Na het lezen van deze blog is het duidelijk: je hebt een ongezonde relatie. De band met je partner verbreken is een grote stap, daarom is het goed eerst te kijken naar verbeterpunten.

Hoe kun jij je relatie verbeteren? Wat is hiervoor nodig? Een relatietherapeut helpt graag om dit inzichtelijk te maken. Heb je liever een christelijke relatietherapeut? Ook dat kan! Door onder begeleiding in gesprek te gaan met je partner kun je dichter tot elkaar komen. Laat de negativiteit los en maak een nieuw begin!

slechte relatie

Ook interessant