Christelijke relatietherapie: voor- en nadelen

Hoe verschilt christelijke relatietherapie van reguliere relatietherapie? Je leest het in deze blog!

Christelijke relatietherapie

Christelijke relatietherapie heeft enkele overeenkomsten met seculiere relatietherapie. Beiden hebben als doel: partners helpen hun relatieproblemen op te lossen.

Soms vinden christelijke partners dat seculiere therapeuten andere normen en waarden hebben dan zij zelf. Denk hierbij aan ideeen over scheiden, homoseksualiteit of abortus.

In seculiere relatietherapie wordt gehandeld vanuit de populaire kijk op gezondheidszorg. In christelijke relatietherapie wordt gehandeld vanuit een christelijk perspectief.

Elke therapeut zijn eigen werkwijze

Geen enkele therapeut werkt op dezelfde manier. Daarom is het goed om te onthouden dat er binnen christelijke relatietherapie ook verschillen bestaan.

Zoek altijd een relatietherapeut die bij jou past. Iemand met dezelfde levensvisie, iemand die jou begrijpt. Bespreek daarom vooraf altijd hoe jij tegen de dingen in jouw relatie aankijkt.

christelijke relatietherapie

Scheiden

Christelijke relatietherapeuten denken anders over scheiden dan seculiere relatietherapeuten. Een christelijke relatietherapeut zal scheiden niet zo snel voorstellen. Vaak wordt er gekeken naar wat Jezus heeft gezegd over scheiden. 

Christelijke relatietherapie richt zich voornamelijk op manieren om samen te blijven. In sommige gevallen blijkt een scheiding uiteindelijk toch onvermijdelijk.

 

Relatietherapie vanuit de Bijbel

Tijdens christelijke relatietherapie wordt vaak de Bijbel erbij gepakt. Bijbelboeken die worden aangehaald, zijn bijvoorbeeld Genesis, Efeze of Spreuken. In deze boeken gaat het over hoe God het huwelijk heeft bedoeld en wat de rol van de vrouw is in een huwelijk.

Jakobus 4:1-2 wordt aangehaald om partners te inspireren verder te kijken naar hun behoeften, en te ontdekken wat ze kunnen geven. Ook wordt aandacht besteed aan vergeving, conflictoplossing en omgaan met boosheid.

De inspiratie vanuit de Bijbel is een belangrijk element van christelijke relatietherapie. Denk hier dus over na als je moet kiezen tussen christelijke relatietherapie en reguliere relatietherapie.

Kom in contact

De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.

Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

De mensen van relatie therapeut.nl

Corneel Baard

35 jaar

 

Psychische of gedragstherapie

Soms komen partners die relatietherapie volgen erachter dat er meer speelt dan alleen relatieproblemen. Een partner kan bijvoorbeeld kampen met psychische problemen of negatieve gedragspatronen.

Een christelijke relatietherapeut kan lust, hebzucht of trots soms als zonde zien. Deze verklaring is echter niet voor alle partner bevredigend. Soms is er hulp nodig bij gedragsproblemen. Een psycholoog kan hierbij helpen.

Schuld

Veel seculiere relatietherapeuten richten zich op het toewijzen van schuld. Partners praten met de therapeut over de gebeurtenissen in de afgelopen week of maand. Op deze manier wordt er niet gericht op een oplossing en dit  kan counterproductief werken.

Christelijke relatietherapie richt zich meer op het wegnemen van de schuld. Partners kunnen vergeving vragen voor gebeurtenissen uit het verleden, zowel aan God als aan elkaar.

Ook interessant