Is relatietherapie effectief?

Relatietherapie is bewezen effectief. Hier vind je alle feiten over de effectiviteit van relatietherapie op een rij!

Hoe effectief is relatietherapie?

Relatietherapie is een steeds vaker voorkomende methode om een relatie of huwelijk te redden. In het geval van ruzie, frictie of andere negatieve elementen in jullie samenzijn kan goede relatietherapie namelijk echt uitkomst bieden. Zo bouw je samen aan een nieuwe toekomst en kunnen julie nog veel langer van elkaar genieten.

Kan relatietherapie elke relatie redden?

Het antwoord op bovenstaande vraag is niet zo makkelijk te geven. De meeste relaties waarbij relatietherapie is toegepast hebben een positieve ontwikkeling doorgemaakt. Toch zijn er altijd uitzonderingen. Ook zijn er veel externe factoren die invloed kunnen hebben op de mate van succes van de therapie. Belangrijk is om in ieder geval het volgende in acht te nemen:

 

  • Ben je er nog op tijd bij?
    Veel stellen wachten te lang met het zoeken naar hulp. Soms kan er zoveel schade zijn dat dit niet meer te repareren is.

  • Wil je je relatie écht redden?
    Sommige mensen opteren alleen voor relatietherapie omdat “ze het dan in ieder geval geprobeerd hebben”. Als je je relatie écht wil verbeteren of redden, ga er dan volledig voor.

  • Is er geweld of misbruik in de relatie aanwezig?
    Als er sprake is van geweld of misbruik gaat het niet meer over het redden van een relatie maar het stoppen van een criminele daad.

relatietherapie effectief

Dit maakt relatietherapie effectief

Een van de belangrijkste factoren bij de effectiviteit en het succes van relatietherapie is de therapeut. Hoewel relatietherapeut geen beschermd beroep is en in praktijk dus iedereen relatietherapeut kan zijn, is het belangrijk dat je een therapeut treft met ervaring en kennis van de verschillende methodes die kunnen worden toegepast bij relatietherapie.

Relatietherapie is niet 1 persoon met een probleem. Het zijn 2 mensen met uitdagingen, problemen en obstakels. Alleen door een specialist met ervaring kan de benodigde dynamiek en interactie tussen beide personen tot stand gebracht worden. 

Hiernaast kunnen jullie ook zelf aan je relatie werken. Met deze 8 manieren om je huwelijk te versterken gaat dat zeker lukken! 

Kom in contact

De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.

Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

Statistieken tonen een hoog slagingspercentage bij relatietherapie

Volgens verschillende onderzoeken in de Verenigde Staten geven koppels die relatietherapie hebben ingeschakeld om hun relatie te verbeteren een positieve ervaring. Meer dan 98% van de koppels geeft aan dat ze goede of uitstekende relatietherapie hebben ontvangen en meer dan 97% geeft aan dat ze de hulp gekregen hebben waar ze behoefte aan hadden.

Meer dan 93% van de koppels geeft ook aan dat ze na het volgen van relatietherapie meer manieren hebben om hun relatie in goede banen te leiden en hierdoor een positieve ontwikkeling in hun liefdesrelatie zien. De therapie heeft bij de overgrote meerderheid van koppels ook indirecte positieve gevolgen in de vorm van een betere fysieke gezondheid en algehele verbetering van de geestelijke gesteldheid.

Relatietherapie is veel sneller en effectiever dan individuele therapie

Als jij je afvraagt hoe effectief relatietherapie is dan is het antwoord vooral afhankelijk van de bereidheid van jouw partner om mee te gaan naar de therapie. Als je partner geen behoefte heeft aan gezamenlijke therapie, is het mogelijk om alleen naar therapie te gaan. Echter is het samen volgen van relatietherapie veel sneller en effectiever dan individueel aan relatietherapie doen.

Samen naar therapie gaan zorgt namelijk voor een extra dynamiek en geeft koppels meer handvaten en tools om gezamenlijk aan hun relatie te werken waardoor sneller resultaten geboekt kunnen worden. Statistieken tonen aan dat samen relatietherapie volgen tot wel drie keer zo effectief is als individuele sessies.

Relatietherapie is vaak goedkoper dan een psycholoog

Geld is helaas een extra element dat veel stress en zorgen met zich meebrengt. Niet alle zorgverzekeringen vergoeden relatietherapie en daardoor is het verstandig dit goed uit te zoeken. Mocht relatietherapie niet worden vergoed dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar een relatietherapeut die zijn of haar zorg betaalbaar aanbiedt. 

Onze ervaring is dat de tarieven van relatietherapeuten zo’n 20 tot 30% lager liggen dan die van “normale” psychologen. Door samen te gaan kun je de kosten verder drukken en de effectiviteit van de relatietherapie verhogen.

relatietherapie effectief