Is relatietherapie effectief?

Alle feiten over relatietherapie op een rij

Hoe effectief is relatietherapie?

Relatietherapie is een steeds vaker voorkomende methode om een relatie of huwelijk te redden. In het geval van ruzie, frictie of andere negatieve elementen in jullie samenzijn kan goede relatietherapie namelijk echt uitkomst bieden. Zo bouw je samen aan een nieuwe toekomst en kunnen julie nog veel langer van elkaar genieten.

Kan relatietherapie elke relatie redden?

Het antwoord op bovenstaande vraag is niet zo makkelijk te geven. De meeste relaties waarbij relatietherapie is toegepast hebben een positieve ontwikkeling doorgemaakt. Toch zijn er altijd uitzonderingen. Ook zijn er veel externe factoren die invloed kunnen hebben op de mate van succes van de therapie. Belangrijk is om in ieder geval het volgende in acht te nemen:

  • Ben je er nog op tijd bij? Veel stellen wachten te lang met het zoeken naar hulp. Soms kan er zoveel schade zijn dat dit niet meer te repareren is.
  • Wil je je relatie ├ęcht redden? Sommige mensen opteren alleen voor relatietherapie omdat “ze het dan in ieder geval geprobeerd hebben”. Als je je relatie ├ęcht wil verbeteren of redden, ga er dan volledig voor.
  • Is er geweld of misbruik in de relatie aanwezig? Als er sprake is van geweld of misbruik gaat het niet meer over het redden van een relatie maar het stoppen van een criminele daad.

De belangrijkste factor bij relatietherapie

Een van de belangrijkste factoren bij de effectiviteit en het succes van relatietherapie is de therapeut. Hoewel relatietherapeut geen beschermd beroepen is en in praktijk dus iedereen relatietherapeut kan zijn zijn is het belangrijk dat je een therapeut treft met ervaring en kennis van de verschillende methodes die kunnen worden toegepast bij relatietherapie.

Relatietherapie is niet 1 persoon met een probleem. Het zijn 2 mensen met uitdagingen, problemen en obstakels. Alleen door een specialist met ervaring kan de benodigde dynamiek en interactie tussen beide personen tot stand gebracht worden.

Samen op zoek

Op zoek naar een relatietherapeut? Dan ben je er vast al wel achter gekomen dat deze zoektocht best wel lastig is.

  • Is relatietherapie wat voor mij?
  • Welke therapeut past bij mij?
  • Welke relatietherapeut kan mij echt verder helpen?

Natuurlijk zijn wij er om jou hierbij te helpen! Laat je gegevens achter en krijg gratis hulp.

Statistieken tonen een hoog slagingspercentage bij relatietherapie

Volgens verschillende onderzoeken in de Verenigde Staten geven koppels die relatietherapie hebben ingeschakeld om hun relatie te verbeteren een positieve ervaring. Meer dan 98% procent van de koppels geeft aan dat ze goede of uitstekende relatietherapie hebben ontvangen en meer dan 97% geeft aan dat ze de hulp gekregen hebben waar ze behoefte aan hadden.

Meer dan 93% van de koppels geeft ook aan dat ze na het volgen van relatietherapie meer manieren hebben om hun relatie in goede banen te leiden en hierdoor een positieve ontwikkeling in hun liefdesrelatie zien. De therapie heeft bij de overgrote meerderheid van koppels ook indirecte positieve gevolgen in de vorm van een betere fysieke gezondheid en algehele verbetering van de geestelijke gesteldheid.

Relatietherapie is veel sneller en effectiever dan individuele therapie

Als jij je afvraagt hoe effectief relatietherapie is dan is het antwoord vooral afhankelijk van de bereidheid van jouw partner om mee te gaan naar de therapie. Als je partner geen behoefte heeft aan gezamenlijke therapie, is het mogelijk om alleen naar therapie te gaan. Echter is het samen volgen van relatietherapie veel sneller en effectiever dan individueel aan relatietherapie doen.

Samen naar therapie gaan zorgt namelijk voor een extra dynamiek en geeft koppels meer handvaten en tools om gezamenlijk aan hun relatie te werken waardoor sneller resultaten geboekt kunnen worden. Statistieken tonen aan dat samen relatietherapie volgen tot wel drie keer zo effectief is als individuele sessies.

Relatietherapie is in de regel goedkoper dan een psycholoog

Geld is helaas een extra element dat veel stress en zorgen met zich meebrengt. Niet alle zorgverzekeringen vergoeden relatietherapie en daardoor is het verstandig dit goed uit te zoeken. Mocht relatietherapie niet worden vergoed dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar een relatietherapeut die zijn of haar zorg betaalbaar aanbiedt.

Onze ervaring is dat de tarieven van relatietherapeuten zo’n 20 tot 30% lager liggen dan die van “normale” psychologen. Door samen te gaan kun je de kosten verder drukken en de effectiviteit van de relatietherapie verhogen.

EFT therapie is zeer effectief

Er is absoluut geen magische formule om een beschadigde relatie in 1 klap weer te lijmen of te verbeteren of om een relatiebreuk te voorkomen. Toch zijn de meeste relatietherapeuten het erover eens dat EFT therapie een zeer effectieve methode is om relaties te verbeteren. De afkorting van deze specialisatie staat voor “Emorionally Focussed Therapy” en richt zich op het ondersteunen van koppels in het herkennen van emotionele reacties op dingen. Door samen te werken aan de emotionele cycly kan een koppel elkaar beter begrijpen.

Meer dan 90% van de koppels die EFT therapie volgen geven aan na de therapie een verbetering van hun relatie op te merken waardoor geconcludeerd kan worden dat relatietherapie werkt en effectief kan zijn mits de juiste specialisaties worden toegepast.

Hoe eerder hoe beter: Relatietherapie is effectiever als koppels op tijd hulp zoeken

Er zijn geen enorme onderzoeken gedaan naar het effect van wachten met hulp zoeken maar relatietherapeuten zijn het erover eens dat relatietherapie zeer goed werkt en effectief is als koppels op tijd hulp zoeken.

Als koppels te lang wachten met het inschakelen van hulp voor hun relatieproblemen dan zal het significant moeilijker worden voor de relatietherapeuten om nog te kunnen helpen. Voor het meeste succes bij relatietherapie moeten koppels dan ook zo snel mogelijk hulp zoeken als ze problemen in hun relatie ondervinden.