Moet ik mijn relatie verbreken?

Hoe besluit je om je relatie te verbreken? Denk na over deze 5 vragen!

Wanneer moet ik mijn relatie verbreken?

Je hebt al een tijd een relatie. Jullie waren altijd zo gelukkig, maar de laatste maanden ervaar je een relatiedip. Je hebt het gevoel dat jullie elkaar niet meer gelukkig maken. Jullie brengen weinig tijd met elkaar door, praten nauwelijks met elkaar en liggen niet meer op  één lijn. Je ziet alleen nog maar de minder leuke kanten van je partner.

De vraag die in je hoofd rondspookt is: Moet ik mijn relatie verbreken, of toch niet? Wanneer is onze relatie niet meer te redden?

Omdat je alleen de negatieve kanten van je partner ziet, realiseer je je niet dat je partner ook positieve kanten heeft. De negatieve kanten zijn er altijd al geweest, ook toen je verliefd werd. Ze zijn nu alleen beter zichtbaar voor jou, omdat je niet meer in de eerste fase van verliefdheid zit.

Maar toch, het blijf knagen: ‘Hoe komt het dat ik twijfel aan mijn relatie? Wanneer moet ik mijn relatie verbreken?’ 

Benieuwd naar het antwoord? Lees snel verder!

relatie verbreken

Stel jezelf een aantal vragen

Voordat je besluit om je relatie te beëindigen, moet je jezelf een aantal vragen stellen. Ga niet over één nacht ijs, maar maak een weloverwogen beslissing. Kijk kritisch naar je relatie en durf keuzes te maken.

Stel jezelf deze vragen voordat je besluit je relatie te verbreken:

1. Waarom wil ik mijn relatie verbreken?

Misschien weet je het gewoon zeker: de liefde tusen jou en je partner is over. Dit is vrij duidelijk, maar vaak spelen er andere factoren waardoor je je relatie wilt verbreken. Je houdt nog wel van je partner, maar bepaalde gebeurtenissen maken het ondenkbaar om nog samen te blijven. Je partner is vreemdgegaan, jij bent verliefd op een ander, jullie leven langs elkaar heen..

Denk voor jezelf goed na: Wat is de reden dat je je relatie wilt verbreken? Grote kans dat je erachter komt dat dit probleem opgelost kan worden, samen of met de hulp van een relatietherapeut. Steek energie in je relatie en zoek manieren om hem te verbeteren, zodat je relatie gered kan worden.

Is de reden om je relatie te verbreken niet op te lossen? Gaan dan samen met je partner in gesprek en zoek naar een goede manier om jullie relatie te verbreken. Ook hier kan een relatietherapeut bij helpen. 

Praat ook met andere mensen!

Naast gesprekken met je partner is het ook goed om met andere mensen over je relatieperikelen te praten. Vrienden of familie kunnen een ander perspectief geven, want door samen ervaringen uit te wisselen krijg je nieuwe inzichten. Dit helpt je bij het maken van een keuze.

Kom in contact

De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.

Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

De mensen van relatie therapeut.nl

Corneel Baard

35 jaar

2. Ben ik gelukkig met hoe dingen nu gaan?

In elke relatie, ook in de meest perfecte, komt zo nu en dan een relatiedip voor. Een relatiedip zorgt ervoor dat je gaan twijfelen aan je relatie. Je ziet opeens heel duidelijk de negatieve eigenschappen van je partner. De twijfels maken je ongelukkig.

Toch is dit in principe niet altijd een probleem. Zolang jullie samen in gesprek blijven en samen werken om uit deze negatieve spiraal te komen, hoeft dit niet het einde van je relatie te betekenen. Accepteer dat jullie relatie niet altijd geweldig is. Periodes van relatiedipjes horen erbij.

Vind je het moeilijk om verder te kijken dan de ongelukkige periodes?  Bespreek dit met je partner of vraag hulp!

3. Hoe ervaar ik onze intimiteit?

Hoe zit het met de romantiek in jullie relatie? Ervaar je nog intimiteit, of is dat ook al weer even geleden? Misschien geef je elkaar alleen nog af en toe een kus of een knuffel. Let hier de komende weken eens op! Wanneer je meer intiem bent met je partner zal dit bijdragen aan de versterking van jullie relatie.

4. Wat vind ik van dat ene voorval?

Grote kans dat je relatietwijfels voortkomen uit een negatieve gebeurtenis. Je partner heeft iets gedaan, waardoor jij je relatie wilt verbreken. Probeer de boosheid over dit voorval opzij te zetten. Analyseer zo objectief mogelijk wat er is gebeurd en wat de gevolgen hiervan zijn. Wat betekent dit voorval voor jou? Neem een standpunt in en spreek dit uit naar je partner.

Kun je de negativiteit achter je laten? Of zal het altijd weer opspelen tijdens een ruzie?

5. Ga ik mijn relatie verbreken?

Na beantwoording van de vorige vragen, komt nu de hamvraag: Ga jij je relatie verbreken? Dit is niet iets wat je zomaar doet. Het is heel begrijpelijk als je twijfelt en er zelf niet uitkomt. Wij raden daarom aan altijd hulp te vragen van een relatietherapeut of huwelijkstherapeut.

Ook als jullie uiteindelijk besluiten de relatie te verbreken, is het fijn om hier begeleiding bij te hebben. Een therapeut geeft je handvatten, zodat jullie op een waardige manier uit elkaar kunnen gaan. In de praktijk blijkt echter dat therapie in de meeste gevallen positief uitpakt en de relatie niet wordt verbroken.

relatie verbreken

Ook interessant