Relatie beeindigen? Volg deze 9 stappen!

Hoe pak je het beindigen van je relatie aan? Wij helpen je met deze 9 stappen!

Relatie beeindigen is niet makkelijk

Een relatie beeindigen doe je niet zomaar. Vaak zijn er meerdere redenen. Het besluit om je relatie te beeindigen is een van de moeilijkste besluiten in je leven. Hoe langer je een relatie hebt, hoe moeilijke het besluit.

Helaas is er geen gemakkelijke manier om je relatie te beeindigen. Maar, je kunt dit wel op een waardige manier doen, met respect voor elkaar.

In deze blog lees je 9 stappen om je relatie te beeindigen.

1. Erken het probleem

Hoe weet je wanneer je relatie niet meer te redden is? Het probleem in een relatie is niet altijd gemakkelijk te achterhalen. Tekenen dat jullie relatieproblemen hebben, zijn:

  •  Je verlangt naar hoe het in het begin van jullie relatie was

  • Je bent vaak gefrustreerd

  • Je hebt je aangepaast aan je partner met de hoop dat jullie relatie beter werd, maar dit blijkt niet zo te zijn

  • Je brengt graag tijd door zonder je partner

  • Je wordt fysiek, emotioneel of seksueel misbruikt

  • Je hebt nauwelijks nog contact met vrienden of familie

Herken je je in bovenstaande tekenen? Overweeg dan de stap die je moet nemen. Bedenk wel cijfer jij je relatie geeft? Een zesje? Bedenk dat of je wat je nu hebt op het spel wil zetten..

Voordat je besluit jullie relatie te beeindigen is het goed om hulp te vragen aan een relatietherapeut. Tijdens relatietherapie kunnen jullie je problemen bespreken en oplossingen vinden!

relatie beeindigen

2. Maak een besluit

Merk je dat relatietherapie jullie relatie verbetert? Geef je relatie een tweede kans! Sta open voor een nieuw begin samen met je partner.

Merk je dat ondanks de hulp jullie relatie toch niet te redden is? Ook dan moet je conclusies durven trekken. Maak je besluit niet wanneer je boos bent, maar zorg dat je de tijd neemt om de consequenties van je besluit op een rijtje te zetten.

Welk gevolg heeft dit besluit voor je familie, vrienden en eventueel je kinderen?

Ben je overtuigd van je besluit? Durf dan de knoop door te hakken. Te lang blijven twijfelen is namelijk ook niet gezond. Vastzitten in een ongezonde relatie brengt je niet verder.

 

3. Bereid je voor op de reactie van je partner

Uitspreken dat je je relatie wilt beeindigen, kan vier reacties oproepen bij je partner:

  • Stilte

  • Verdriet

  • Boosheid of zelfs woede

  • Vragen over je besluit

Bedenk vooraf welke reactie je partner zal hebben. Hoe reageer je hierop? Het is goed om je op alle scenario’s voor te bereiden. Zo kom je niet voor een verrassing te staan.

 

4. Zoek de juiste plek

Voer het gesprek niet in een openbare ruimte, maar zoek een stille, neutrale plek waar je vrij kunt praten en je emoties kunt tonen. Vertel dus niet in een restaurant of op straat dat je je relatie wilt beeindigen.

Ben je bang dat je partner woedend zal reageren? Zorg dan dat er iemand in de buurt is die kan bijspringen als dat nodig is.

Kom in contact

De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.

Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

De mensen van relatie therapeut.nl

Corneel Baard

35 jaar

5. Kies je woorden voorzichtig

Begin positief. Vertel je partner wat je waardeert aan jullie relatie. Misschien kan je partner goed luisteren of heeft hij/zij gevoel voor humor. Verteel ook hoeveel je hebt geleerd van jullie relatie. Wees oprecht en laat je hart spreken!

Het beeindigen van je relatie kan een grote impact hebben op je eigenwaarde. Zeker je partner kan dit ervaren. Als iemand het met jou uitmaakt, krijg je het idee dat dit komt doordat er iets ‘mis’ is met jou. 

Dit is echter bijna nooit het geval. Relaties eindigen, omdat de klik er niet meer is. Vertel daarom dat je geen connectie meer voelt. Geef een reden, zodat je partner geen verkeerde conclusies trekt.

 

6. Bereid je voor op ‘wraak’

Je partner is zo kapot van jullie breuk, dat hij je terug wilt pakken. Er is een kans dat je ex lelijke dingen over je zegt en je lastig valt. Weersta dan de verleiding om te reageren. Wees begripvol dat je ex jouw probeert pijn te doen omdat jij je ex hebt pijn gedaan. Bijt op je tong of loop weg.

 

7. Geef jezelf niet de schuld

Je relatie beeindigen doe je omdat het niet langer samen gaat. Het is de beste beslissing voor jullie beiden. Zolang je dit zo pijnloos mogelijk en zonder veroordeling doet, is het einde van jullie relatie niet jouw schuld. 

Je bent ook niet verantwoordelijke voor de gevoelens van je ex partner. Wees eerlijk naar elkaar en geef niemand de schuld.

8. Houd afstand

Na een paar dagen, weken of maanden zul je ervaren dat je je partner mist. Je denkt aan alle mooie tijden die jullie samen hebben beleefd. Je vraagt je af hoe het met hem/haar is.

Dit zijn hele normale gevoelens, maar het is belangrijk dat je ze negeert. Denk aan de reden waarom je jullie relatie hebt beeindigd. Opnieuw beginnen zal oude wonden weer openhalen. 

Houd afstand, totdat je in een stabiele situatie bent.

 

9. Geef jezelf tijd om verdrietig te zijn

Je relatie beeindigen betekent een belangrijk persoon in je leven verliezen. Hoewel jij de keuze maakt, zal het pijn doen. Wees niet te streng voor jezelf, maar geef jezelf de tijd en ruimte om verdrietig te zijn.

Misschien voelt de breuk alsof je een deel van jezelf hebt verloren. Naarmate de tijd verstrijkt, zal dit gevoel minder worden. Tot dit moment is het belangrijk dat je het verleden achter je laat en leert van fouten.

relatie beeindigen

Ook interessant