Borderline in een relatie

Hoe bordeline invloed kan hebben je relatie en hoe om te gaan met een partner met borderline

Dit is wat je moet weten over borderline in een relatie

Borderline is een vervelende stoornis die veel impact kan hebben op je relatie. Personen met borderline hebben vaak lastige relaties: zowel in de liefde als met vrienden en familie. Voor iemand die een partner met borderline heeft zitten er in de liefdesrelatie vaak veel uitdagingen.

Een bekende eigenschap van mensen met borderline is een sterk wisselende emotionele staat, het afhouden van relaties en moeite met vertrouwen. Al deze aspecten maken het hebben van een relatie met iemand die aan borderline lijdt moeilijk. Gelukkig is het absoluut niet onmogelijk en zijn er veel dingen die je kunt doen!

borderline in relatie

Wat moet je doen als je een relatie hebt met iemand die borderline heeft?

 

Een romantische of liefdesrelatie met iemand die aan borderline lijdt is in de regel vrij stormachtig. Het is niet ongebruikelijk dat je veel frictie en conflicten ervaart.

Hoewel er nadelen kleven aan borderline is ook bekend dat mensen met borderline erg liefdevol en romantisch met hun partner om kunnen gaan. Iemand met borderline vind het soms ook erg fijn om veel intiem contact te hebben en veel samen te doen met zijn of haar partner; iets dat door partners ook vaak als erg prettig wordt ervaren.

Aan de andere kant zijn mensen met borderline ook erg gevoelig voor afwijzing. Ze zijn vaak hyperfocussed op, door hun zo geïntepreteerde, signalen dat hun partner niet meer blij met ze is en ze binnenkort zal verlaten. Als ze deze signalen opvangen en voor hunzelf de conclusie trekken dan kan hun stemming en gevoel zomaar omslaan. Ze worden boos, agressief, negatief over iets wat voor anderen helemaal geen negatief signaal zou kunnen zijn.

Deze emotionele up’s & down’s kunnen een behoorlijke uitdaging zijn. Soms levert het zelfs genante publieke scenes op. Het impulsieve karakter van iemand met borderline kan ook een risico vormen voor de partner en zelfs de liefdesrelatie!

Een stabiele partner kan een behoorlijk positief effect hebben op iemand met borderline. Des te belangrijker dus dat jij precies weet hoe je het beste kunt handelen als je partner aan borderline lijdt.

Kom in contact

De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.

Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

Wat te doen met je relatie als je zelf lijdt aan borderline

De meest algemene gevolgen van het hebben van borderline kunnen een sterke impact hebben op een relatie. Als je een diagnose hebt gehad dan zijn de effecten van borderline op een relatie waarschijnlijk wel bij je bekend. De meeste mensen met borderline hebben in hun leven veel romantische relaties waarvan de meeste kort en heftig zijn.

Misschien omdat je uit angst voor verlating de relatie verbroken hebt. Het kan ook zijn dat je partner de relatie beëindigde omdat hij of zij niet comfortabel was met je situatie.

 Het is belangrijk om nooit te vergeten dat het absoluut mogelijk is om een romantische relatie te hebben als je borderline hebt! Met de juiste behandeling voor jou en voorlichting voor je partner is het hebben van borderline absoluut geen belemering voor het hebben van een relatie! 

Hulp bij borderline in een relatie

Het hebben van borderline is helaas geen keuze en als partner wil je natuurlijk alles doen om je leven voort te zetten met de persoon waar je van houdt en om geeft. Er zijn heel veel zelfhulpmethodes die kunnen helpen bij borderline in een relatie. Als je merkt dat de borderline een sterke, negatieve, invloed heeft op jullie relatie dan is het verstandig om te kijken naar andere hulp.

Deze hulp vind meestal plaats in de vorm van professionele ondersteuning. Bijvoorbeeld met de hulp van een relatiecoach. Met jou en je partner wordt gekeken naar verschillende manieren om jullie relatie weer te verbeteren. Ook relatietherapie onder begeleiding van een professionele relatietherapeut kan hulp en ondersteuning bieden. Er zijn vele vormen van therapie waarbij cognitieve gedragstherapie en systeemtherapie specialisaties zijn die goede resultaten opleveren.

borderline in relatie