Wat je moet weten over een gezonde relatie!
Benieuwd hoe je je relatie gezond houdt? Lees snel verder!
Wat is een gezonde relatie?
Er bestaan veel misvattingen over gezonde relaties. Hier een paar uitspraken die vaak worden gedaan, maar niet kloppen:
Een gezonde relatie kost weinig tijd. Als een relatie veel tijd kost, is het beter om uit elkaar te gaan.
In een gezonde relatie weten partners van elkaar wat ze willen en wat de behoeften zijn.
In een gezonde relatie is er nooit ruzie.
Het is belangrijk om deze misvattingen recht te zetten, want hoe wij over relaties denken beinvloedt ons gedrag in een relatie. Als de verwachtingen in een relatie hoog zijn, zul je nooit tevreden zijn met je relatie. Leg daarom de lat van een gezonde relatie niet te hoog.
Relatietherapie is niet alleen voor partners die op het punt staan een einde aan hun relatie te maken. Relatietherapie is een manier om je relatie te verbeteren, ook als je geen grote relatieproblemen hebt. Relatietherapie helpt een goede relatie gezonder maken.
Misschien verwacht je dat je partner instinctief jouw behoeften kent, zonder dat jij dit hoeft te vertellen. Dit is echter niet de realiteit en heeft als gevolgd dat jij je gevoelens opkropt. Je voelt je ontevreden.
Gezonde relaties gaan niet vanzelf, ook daar heb je inspanning voor nodig. Als zich een conflict voordoet, moet je dit bespreken. Hoe klein of groot het conflict ook is, het is een kans om jullie relatie te versterken. Alleen dan bouw je aan een gezonde relatie.
Kenmerken van een gezonde relatie
We hebben een aantal kenmerken van gezonde relaties verzameld. Deze zullen we hieronder bespreken!
Gezonde relaties kennen conflicten.
In elke relatie vinden conflicten plaats. Mensen hebben nu eenmaal verschillende overtuigingen, verlangens, wensen, gedachten en behoeften. Hoeveel je in eerste instantie ook op elkaar lijkt; je bent nooit 100% hetzelfde als de ander.
Zelfs in gezinsrelaties, waarin je hetzelfde DNA deelt, vinden conflicten plaats. Daarom is het goed om gezinstherapie te volgen. Tijdens gezinstherapie leer je de interactiepatronen binnen jullie gezin beter begrijpen, waardoor jullie gezinsdynamiek gezonder zal worden.
In een gezonde relatie lossen partners de onenigheid op. Ze laten er geen gras over groeien, maar maken het conflict bespreekbaar. Dit voorkomt wrok en bitterheid.
Kom in contact
De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.
Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.
In een gezonde relatie…
… zetten partners elkaar op de eerste plaats.
Partners geven elkaar prioriteit. Samen tijd doorbrengen is belangrijker dan contact met andere mensen en het doen van andere dingen.
Bijvoorbeeld: je hebt afgesproken met vrienden, maar je partner wil samen met jou een avondje thuis zijn. Jij besluit om een andere keer met je vrienden af te spreken en thuis bij je partner te blijven. Je partner wil een film zien die jij eigenlijk niet leuk vindt, maar je besluit toch om deze film samen te kijken.
Op deze manier maak te tijd vrij voor je partner. Je zet hem/haar op de eerste plaats en toont dat je om je partner geeft en samen wil zijn. Je bouwt aan een gezonde relatie waarin je onderlinge verbondenheid prioriteit geeft.
… bescherm je elkaar.
Partners in een gezonde relatie beschermen elkaar in pijnlijke situaties. Je weet dat je op je partner kunt rekenen. Je kiest niet de kant van een ander, maar je kiest altijd de kant van je partner. Als je het niet eens bent met het handelen van je partner, bespreek je dit onder vier ogen. Wordt je partner voor schut gezet of laat iemand je partner vallen? Kom voor hem/haar op!
… triggeren partners elkaar.
Herken je dat? Je partner maakt een sarcastische opmerking, waarop je verdedigend reageert. Je roept iets om jezelf te beschermen. Zeker als je gevoelig bent voor de toon, gezichtsuitdrukking of opmerkingen van je partner kun je getriggerd worden door zo’n uitspraak.
Dit is een goed teken, want het toont aan dat je partner jouw binnenste kan bereiken.
… is de taakverdeling niet 50/50.
In een gezonde relatie zijn de taken niet altijd gelijk verdeeld. Op sommige dagen of in sommige weken of zelfs maanden kan de taakverdeling 90/10 zijn. Soms is het een periode drukker op het werk, waardoor jij of je partner moet overwerken. Als jullie samenwonen komen de huishoudelijke taken tijdelijk op de schouders van de ander terecht.
De sleutel tot succes is dat partners elkaar blijven ondersteunen en erop vertrouwen dat de taakverdeling niet altijd ongelijk blijft. Communiceer duidelijk over de taakverdeling en wat je van elkaar verwacht en jullie relatie zal gezond blijven!
… houden partners zich aan de huwelijksbelofte.
Heb jij op jullie huwelijk je partner toegesproken en beloften gedaan? Dit is het beste huwelijksadvies dat je kunt hebben! Je hebt verwoord hoe je er in goede en slechte tijden voor je partner zult zijn en hoe jij je partner zult liefhebben. In de praktijk blijken deze beloften vaak lastig, maar toch is het goed om ze als leidraad in jullie relatie te nemen.
“A healthy relationship is when only one person goes crazy at a time.’ That is how you become a hero to your partner and create a relationship that lasts.” – Heinz Kohut
De fundering van een gezonde relatie
Een gezonde relatie is een relatie waarin jij en je partner op één lijn liggen. Jullie zijn bereid om emotionele risico’s te nemen en moeite voor elkaar te doen. Jullie hebben veel geduld en kunnen goed omgaan met teleurstelling.
In een relatie is ruimte nodig voor het maken van fouten. Vergeving is belangrijk in een gezonde relatie.
Erken dat jij en je partner niet perfect zijn. Relaties hoeven niet perfect te zijn om bevredigend te zijn. Conflicten, ruzie en onbegrip horen er nu eenmaal bij.
Maar: relaties moeten gebouwd zijn op vertrouwen en veiligheid. Dat is de fundering van een gezonde relatie! Ben je ongelukkig in je relatie? Lees dan deze blog!