Samenwonen: goed idee?

Is samenwonen met je partner een goed idee? Of kun je beter nog even wachten?

‘Zullen we gaan samenwonen, schat?’

Jij en je vriend(in) hebben een stabiele relatie. Jullie kennen elkaar nog niet zo lang, maar het voelt goed. Je bent vaker bij je vriend(in) dan in je eigen huis. Toch hebben jullie besloten om het rustig aan te doen. Je bent dan ook verbaasd als je vriend(in) de vraag stelt: ‘Zullen we gaan samenwonen, schat?’

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jullie al lang een relatie hebben, maar nooit eerder de stap hebben durven nemen. Je geniet van de vrijheid, je eigen leefruimte. Is samenwonen wel zo’n goed idee?

 

Waar ga we samenwonen? 

Trek jij bij je vriend(in) in? Trekt hij/zij bij jou in? Of gaan jullie samen op zoek naar een nieuw stekje?

Zeker als jullie niet bij elkaar in de buurt wonen, is het lastig om te beslissen waar jullie gaan wonen. Wie is bereid om zijn/haar woning op te geven?

Waar je gaat samenwonen, hangt ook af van de plaats van je werk en de woonplaats van familie en vrienden. Je wilt niet steeds lang hoeven reizen.

Overleg daarom goed met je partner voordat je de stap zet van samenwonen!

samenwonen

Gebruik deze tips als je gaat samenwonen

 

Regel je geldzaken

Bij samenwonen komen ook kosten kijken. Regel daarom op tijd je geldzaken! Zet jullie bezittingen en schulden op een rij en maak een overzicht van inkomsten en uitgaven. Leg afspraken van in een samenlevingscontract. Dit kun je zelf doen, maar je kunt ook een notaris om hulp vragen.

 

Zoek samen het interieur uit

De kans is klein dat je het interieur van je geliefde geweldig vindt en niets wil veranderen. Andersom kun je ook niet verwachten dat je geliefde jouw interieur mooi vindt.

Ga samen op pad en kom erachter wat jullie smaak is. Met een paar accessoires kun je een huis al helemaal ‘eigen’ maken.

 

Respecteer jullie verschillen

Houd jij van een opgeruimd huis? Een schoon aanrecht en geen rondslingerende spullen? Misschien is dit voor jouw vriend(in) anders!

Pas op dat jij niet alle rommel van je vriend(in) gaat opruimen. Bespreek jullie verschillen en maak afspraken, maar laat elkaar hierin ook vrij.

Kom in contact

De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.

Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

De mensen van relatie therapeut.nl

Corneel Baard

35 jaar

Voorkom een relatiedip!

Het is niet gek dat stellen een relatiedip ervaren als ze net zijn gaan samenwonen. Zeker in de eerste weken leer je elkaar goed kennen. Dit is best uitdagend, want hoe ga je om met jullie verschillen? Hoe pas je je aan? Je ontdekt nieuwe patronen in jullie relatie en dit kan ergernissen oproepen.

De meest voorkomende ergernissen als je samenwoont, zijn: 

1. Rondslingerende spullen

Een afwas die er na drie dagen nog staat, de stofzuiger die niet is opgeruimd, een stapel vuile kleding over een stoel… Misschien herken je het wel. Je kunt nog zoveel stille hints geven, maar je partner lijkt het niet te begrijpen. De frustraties lopen op.

2. Snurken

Jij kunt niet slapen, want je partner snurkt. Irritant! Als je je partner aanstoot, stopt het even. Maar net als jij bijna in slaap valt, begint het gesnurk weer. Wat kun je hiertegen doen? 

3. Grote bemoeial

Kijk jij altijd mee over de schouder van je partner? Heb je overal een op- of aanmerking? Dit kan grote frustraties oproepen bij je partner. Laat je partner vrij om bepaalde dingen op zijn/haar eigen manier te doen.

Merk je dat de ergernissen hoog oplopen? Praat hier samen over! Schakel de hulp van een relatietherapeut in om inzicht te krijgen in jullie relatiepatronen. Zo bouw je samen aan een gelukkige toekomst onder een dak!

samenwonen

Ook interessant