7 tips om om te gaan met jaloezie in je relatie

Jaloezie is een gevoel dat iedereen kent. Maar hoe ga je hiermee om in je relatie?

Jaloezie in je relatie

Toegeven aan je partner dat je jaloers bent, is niet makkelijk. Even goed is het niet makkelijk om van je partner te horen dat hij/zij jaloers is in jullie relatie.

Toch is jaloezie een emotie die iedereen kent. Ongetwijfeld zal jaloezie in jullie relatie een rol spelen. Als je dit ontkent, zul je er ook niet mee kunnen omgaan.

Hieronder lees je 7 tips om met jaloezie in je relatie om te gaan!

1. Steun elkaars gevoelens

Denken jij en je partner hetzelfde over jaloezie? Of voelt je partner zich al snel beperkt al je bijvoorbeeld vraag: “Hoelang blijf je bij je vrienden?

In een relatie offer je een bepaalde mate van vrijheid op. Je wordt gedeeltelijk verantwoordelijk voor de gevoelens van je partner. Reageer op gevoelens dus niet met: “Dat is niet mijn probleem“. Dit brengt jullie relatie niet verder.

Luister naar je partner en vraag door over de jaloezie. Geef je partner het gevoel dat hij/zij veilig is bij jou. Stel je partner op zijn/haar gemak. Zoek samen naar een manier om aan de jaloezie in jullie relatie te werken.

2. Leg de lat minder hoog

Hebben jullie samen afspraken gemaakt? Bijvoorbeeld: “We flirten niet met iemand anders” of “We weten altijd van elkaar wat we doen”. Deze opgestelde regels kunnen jullie juist meer vatbaar maken voor jaloezie.

Als je de idealen van je partner hebt geromantiseerd, is de kans groot dat je snel jaloers wordt.

jaloezie in relatie

3. Vertrouw op je gevoel

Je onderbuikgevoel waarschuwt je in bepaalde situaties. Jaloezie werkt als een alarmsysteem: het kan een signaal zijn om voor jezelf op te komen en/of je partner te confronteren.

Durf je gevoelens te uiten als je partner dingen doet die jaloezie bij jou oproept!

4. Jaloezie is een goed teken

Jaloezie heeft een reden. Hoe sterker jullie verbonden zijn met elkaar, hoe meer jaloezie je zult ervaren. Je bent jaloers omdat jullie relatie betekenis heeft voor jou.

Gevoelens van jaloezie betekenen dat je van je partner houdt. Je geeft om jullie relatie, jullie hebben een serieuze relatie. Het is gezond als je jaloezie herkent en accepteert dat het erbij hoort. Stop de jaloezie niet weg!

5. Maak tijd voor jaloezie

Er bestaan verschillende oefeningen om te leren omgaan met jaloezie in je relatie. We delen er een paar:

  • Schrijf al je jaloerse gedachten op en concentreer je 20 minuten op andere gevoelens. Je zult merken dat je niet meer aan de jaloezie denkt.

  • Herhaal een jaloerse gedachte in je hoofd voor 10 minuten. Je raakt verveeld en vergeet de gedachte.

Deze oefeningen werken alleen als je jaloerse gedachten onterecht zijn. Zijn je gevoelens van jaloeze gegrond? Vraag dan hulp aan een relatietherapeut. Zij kunnen je helpen bij het omgaan met jaloeze in je relatie.

Kom in contact

De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.

Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

De mensen van relatie therapeut.nl

Corneel Baard

35 jaar

6. Verander ongezonde gewoontes

Controleer jij weleens de telefoon van je partner? Of stalk je weleens de ex van je partner? Je hoopt dat dit je gerust stelt, maar in werkelijkheid maakt dit je alleen maar banger.  

Bovendien kom je door deze ongezonde gewoonte niet dichterbij je partner. Pas daarom op dat je niet wantrouwend wordt en over de rug van je partner een oogje in het zeil houdt. Vraag aan je partner met wie hij/zij contact heeft en vertrouw op de oprechtheid van je partner.

7. Jaloezie is niet het einde

Mensen die denken dat hun relatie gevaar loopt, zijn eerder geneigd om jaloers te zijn. Ze kunnen zich geen leven zonder hun partner voorstellen en willen in een relatie blijven.

Jaloezie kan je helpen realiseren hoeveel je partner voor jou betekent. Jaloezie helpt je echter niet voorkomen dat je partner contact heeft met anderen.

Jij kunt alleen maar zo transparant mogelijk zijn. Communiceer je gevoelens en laat jaloezie niet de overhand nemen. Dat is het enige waar jij controle op hebt!

Blijf je het lastig vinden om om te gaan met jaloezie in je relatie? Aarzel dan niet en vraag hulp aan een relatietherapeut!

jaloezie in relatie

Ook interessant