8x twijfel in je relatie die je niet mag negeren

Twijfel in je relatie kan de liefde in de weg zitten. Door twijfels te herkennen, kun je er aan werken!

Twijfel in je relatie: onderneem actie

Relaties zijn niet perfect. Je kunt niet 100% van iemand houden. Maar bepaalde twijfel in een relatie kun je niet negeren. Sommige twijfel in je relatie kan in de toekomst namelijk voor onrust zorgen. Hoewel conflicten soms een kwestie van tijd zijn en zichzelf oplossen, zijn er ook conflicten waarvoor je zelf actief actie moet ondernemen. 

Luister naar je instinct. Je instinct weet vaak hoe je je echt voelt over een situatie. Vaak hebben mensen de neiging om zich sociaal gewenst te gedragen. In een relatie kan dit echter tegendraads werken: jij bent ongelukkig in je relatie en uiteindelijk komt je partner achter je werkelijke gevoelens. Jullie relatie zal onder druk komen te staan. 

Ga je gevoelens van twijfel niet uit de weg, maar kom ze onder ogen. Zie in hoe de twijfel je relatie beïnvloedt, nu en in de toekomst.

Hieronder vind je 8 vormen van twijfel in je relatie die je nooit moet negeren als je een succesvolle, lange relatie wilt.

 

1. Verschillende waarden 

Iedereen heeft eigen, persoonlijke waarden. Deze waarden bepalen hoe jij in het leven staat. Als jouw waarden niet met de waarden van je partner overeenkomen, kan dit leiden tot relatietwijfels. 

Stel je voor: je partner vindt het belangrijk om hard te werken, terwijl jij het belangrijk vindt om samen tijd door te brengen. Dit leidt ongetwijfeld tot discussies. 

Bespreek daarom hoe jullie hiermee omgaan en of er een tussenweg te vinden is. Vraag jezelf af: hoe belangrijk zijn die waarden voor jou? Hoe beïnvloedt het je relaties? Hoe beïnvloedt het de tevredenheid in je liefdesrelatie?

twijfels in relatie

2. Aantrekkingskracht

Voel je je soms onzeker over hoe aantrekkelijk je partner jou vindt? Twijfels over je aantrekkingskracht zijn ook belangrijk om te bespreken.

Probeer de onzekerheid over je lichaam te zien als een los onderwerp, en niet in combinatie met de mening van je partner. Bedenk hoe jij hier samen met je partner aan kunt werken.

Je bent misschien geneigd om te denken dat je niet aantrekkelijk genoeg bent voor je partner. Nu niet, en ook niet in de toekomst. Probeer echter in het moment te blijven. Geniet van het moment en maak je geen zorgen over de toekomst.

Kom in contact

De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.

Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

De mensen van relatie therapeut.nl

Corneel Baard

35 jaar

3. Toekomstdoelen

Het is belangrijk dat jouw toekomstdoelen overeenkomen met de doelen van je partner. Merk je dat dit in jullie relatie niet het geval is?

Bespreek met je partner wat het voor jouw betekent dat jullie doelen niet overeenkomen. Kom erachter of jullie daadwerkelijk niet op een lijn zitten, of dat het misschien alleen maar zo lijkt.

Communicatie is erg belangrijk, maar als jullie er samen niet uit komen, moet je dat ook onder ogen durven komen. Een relatietherapeut wil jullie helpen om samen weer een gedeelde visie te vormen.

 

4. Oneerlijkheid 

Als je partner constant tegen jou liegt, moet je dat niet accepteren. Eerlijkheid is een bouwsteen in elke relatie. 

Als je twijfels hebt over de openheid en eerlijkheid van je partner, moet je dit bespreekbaar maken. Doe dit wel voorzichtig: benoem wat je vindt van het gedrag en niet wat je vindt van de persoon. Bespreek hoe dit volgens jou jullie relatie beinvloedt. Geef je partner ook de ruimte om zijn/haar verhaal te doen.

 

5. Je klein voelen

Twijfel in je relatie kan ook worden veroorzaakt door je partner. Bepaalde opmerkingen laten je klein voelen. Alsof je er niet toe doet. Het ene moment genieten jullie van elkaar aanwezigheid, maar op het andere moment slaat de sfeer om.

Het is verleidelijk om deze opmerkingen te relativeren of te negeren. Je wil je partner het voordeel van de twijfel geven. Maar deze opmerkingen zijn een vorm van emotioneel misbruik. Je laten kleineren door je partner is niet oké. Twijfel daarom niet om hulp te vragen van een relatietherapeut.

 

6. Twijfel in je relatie over jouw loyaliteit

Bijna iedereen fantaseert wel eens over een andere partner. Dit is niet per se schadelijk, maar als je niet kunt stoppen met het denken aan iemand anders, is het tijd om jouw loyaliteit onder ogen te komen.

Denk goed na over de consequenties en wees eerlijk tegen je partner.

twijfels in relatie

7. Publiekelijke vernedering

Voel jij je vaak publiekelijk vernederd door je partner? Negeer dit gevoel niet, maar kaart het aan bij je partner! Misschien heeft je partner niet door hoe zijn uitspraken op jou overkomen.

Maak je partner ervan bewust dat jij vernedering ervaart. Zo voorkom je dat anderen een verkeerd beeld van je krijgen!

 

8. Twijfels over zijn/haar loyaliteit

Twijfel je weleens of je partner loyaal is aan jou? Praat met iemand die je vertrouwt over je gedachten, twijfels en/of wantrouwen. Dit helpt je om je gevoelens op een rij te zetten.

Confronteer je partner met je twijfels. Wees direct, maar niet beschuldigend. Wordt je partner boos of ontkent hij/zij? Dit is vaak een teken dat je weleens gelijk zou kunnen hebben. Wat doe je dan? Scheiden of blijven?

Ook interessant