Is de twijfel in je relatie gezond of gevaarlijk?

Hoe weet je of de twijfel in je relatie gezond is of een teken dat er meer aan de hand is?

Hierom twijfelen we aan onze partner:

Misschien heb je net iemand leren kennen, of ben je al een aantal jaar getrouwd. Twijfel komt in elke relatie voor. Twijfel is angst of onzekerheid over de liefde die jij ervaart. 

De vraag is: Hoe ga je hiermee om? Laat je je leiden door twijfel in je relatie of ga je op zoek naar de oorzaak van de twijfel? En doe je dit alleen of schakel je hier professionele hulp voor in?

Relatietherapie helpt je ontdekken waar je twijfel vandaan komt, zodat je aan verbetering kunt werken. Twijfel kan uiteindelijk leiden tot een sterkere relatie. Jullie accepteren elkaars verschillen en groeien zo dichter naar elkaar toe.

twijfels in relatie

Twijfel in relatie is een normale reactie op verandering

Wanneer een relatie serieuzer wordt, is het begrijpelijk dat je begint te twijfelen. Zeker wanneer partners besluiten te gaan samenwonen of trouwen komen twijfels vaak voor. 

Praat met je partner over veranderingen. Je zult merken dat de grootste twijfels weggenomen kunnen worden als blijkt dat je partner met dezelfde gevoelens en twijfels heeft.

Kom in contact

De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.

Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

Twijfel in relatie kan angst verbergen

Twijfel kan opkomen als je bang bent voor intimiteit. Elke stap dichterbij toewijding kan ervoor zorgen dat je twijfels groter worden.

Bedenk eens waar je bang voor bent. Praat met je partner of bezoek een relatietherapeut om achter de onderliggende angst te komen. 

Twijfel kan voortkomen uit eerdere ervaringen

Soms twijfel je aan je partner, terwijl deze twijfel in je relatie waarschijnlijk is gebaseerd op ervaringen uit het verleden.

Je twijfelt of je partner wel echt van je houdt, omdat je in het verleden hebt meegemaakt dat je partner emotioneel onbereikbaar was. Of je vindt het moeilijk je partner te vertrouwen, omdat je hebt meegemaakt dat je partner vreemd ging. 

Als je je relatie witl versterken, moet je deze twijfels overwinnen. Wanneer je partner van je houdt, zal hij/zij er voor je zijn. Denk niet te veel aan het verleden, maar kijk naar je huidige relatie. Je bent nu geliefd.

Bespreek je twijfels met de juiste mensen

Twijfel in je relatie is vaak gebaseerd op angsten en onzekerheden. Als je hierover praat met een vriend(in) die jaloers is op je relatie, of met je moeder die je vriend(in) niet aardig vindt, loop je de kans dat zij je twijfels versterken.

 

Probeer eerst zelf je twijfels op te lossen, praat dan met iemand die je vertrouwt of volg relatietherapie om je twijfels te verhelderen.

 

twijfels in relatie

Sommige twijfel is een reactie op stress

Twijfel kan een manier zijn om je voor te bereiden op nieuwe uitdagingen. Twijfels zijn geen feiten, maar kunnen veranderen door de tijd heen. Bovendien zijn twijfels vaak erg subjectief.

Gaan jouw twijfels eigenlijk wel echt over hoe je partner met jou omgaat? Of zeggen je twijfels eigenlijk meer over jou zelf? 

Zolang jij je twijfels onder ogen durft te komen en ze op tijd herkent, zijn twijfels gezond.

Twijfel in relatie kan sabotage zijn

Ben je bang voor intimiteit? Twijfel kan saboterend werken, want het drijft je weg van je partner.

Zolang je partner van je houdt en jij houdt van je partner, en jullie willen samen werken aan jullie relatie hoef je niet bang te zijn voor twijfel. Wees eerlijk naar elkaar en durf je kwetsbaar op te stellen. Samen komen jullie hier uit!

twijfels in relatie

Twijfel is vaak niet het echte relatieprobleem

Niet twijfel, maar gebrek aan communicatie of jaloezie is vaak het voornaamste relatieprobleem. Heb je twijfels waar je niet over durft te praten met je partner? Dan is de vraag: waarom durf je dit niet?

Misschien ben je bang je partner verdriet te doen. Maar waarom? Weet je hoe je met conflict kunt omgaan of vertrouw je je partner niet genoeg om je kwetsbaar op te stellen?

Dit zijn vragen die je goed kunt bespreken met een relatietherapeut, bijvoorbeeld tijdens EFT therapie. Je zult merken dat dit jullie relatie versterkt!

Focus niet alleen op twijfel, maar kijk ook naar wat wel goed gaat

We zijn vaak geneigd om ons op het negatieve te richten. Probeer daarom bewust elke dag te denken aan 5 dingen die goed gaan in je relatie. Maak een lijstje vol positiviteit!

twijfels in relatie

Wat als je twijfels terecht zijn?

Het is belangrijk om het verschil te weten tussen gezonde twijfel en gevaarlijke twijfel. Twijfel is serieus wanneer jouw emotionele of fysieke gezondheid beschadigd wordt. Of dit zo is, kan jij het beste beoordelen.

Praat met iemand die je vertrouwt, zoals een vriend of therapeut. Zij willen jou vast en zeker helpen begrijpen in welke situatie je zit en hoe je hier uit komt. Tekenen van grensoverschrijdend gedrag, respectloosheid en misleiding zijn niet goed.

Twijfels in een gezonde relatie zijn aannames over de relatie zelf. ‘Werkt mijn relatie? Is mijn partner de ware? Zie ik onze toekomst samen?’ 

Bedenk wat de twijfels voor jouw relatie betekenen en hoe je deze twijfels bespreekbaar kunt maken. Vertrouw je partner jouw twijfels toe. De kans is groot dat jouw partner ook twijfels heeft.

Werk samen aan verbondenheid, vertrouwen en communicatie!