Liegen in een relatie: de 5 tekenen

Welke actie neem je wanneer je partner liegt?

Onderneem actie tegen liegen in een relatie

Oneerlijkheid tast het vertrouwen in een relatie aan. Vertrouwen is de bouwsteen van een relatie. Wanneer het vertrouwen wordt beschadigd, loopt je relatie gevaar. De kans op een relatiedip is groot.

Liegen is een manier om het vertrouwen in je partner te beschadigen. Liegen wordt soms een gewoonte, maar wees hierop alert!

Dit zijn de 5 tekenen van liegen in een relatie:

 

liegen in een relatie

5 tekenen dat je partner tegen je liegt 

Je kunt nooit zeker weten of je partner tegen je liegt, tenzij je partner dit toegeeft. Onderstaande punten geven aan wat de tekenen van liegen in een relatie zijn.

1. Je partner kijkt je niet aan

Ben je in gesprek met je partner, maar kijkt hij/zij steeds weg? Wanneer je partner niet in je ogen kijkt bij het beantwoorden van vragen, kan dit 2 dingen betekenen: 

  • Je partner is zo in verlegenheid gebracht door het vertellen van een leugen, dat hij/zij wegkijkt.

  • Je partner probeert na te denken over de leugen die hij/zij heeft verteld, zodat hij/zij zichzelf niet verraadt.

2. Je partner denkt diep na voordat hij/zij antwoord

Duurt het even voordat je partner antwoordt? Dit kan erop wijzen dat hij/zij niet eerlijk is. Eerlijke antwoorden floepen eruit, maar leugens kosten tijd om uit te spreken.

Kom in contact

De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.

Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

De mensen van relatie therapeut.nl

Corneel Baard

35 jaar

3. Je partner vertelt een incompleet verhaal

Een perfecte leugen vertellen is niet makkelijk. Als je niet uitkijkt, verraad je jezelf. Vertelt je partner een incompleet, onsamenhangend verhaal? Dan is de kans groot dat hij/zij liegt!

Probeert je partner soms het gespreksonderwerp te veranderen? Wordt je partner boos als jullie in gesprek zijn? Onderzoek de uitspraken van je partner. Is het de waarheid, of niet…?

 

4. Je partner herhaalt de vraag voordat hij/zij antwoordt

Herhaalt je partner steeds jouw vraag en treuzelt hij met antwoorden? Dit kan betekenen dat je partner probeert een geloofwaardige leugen te bedenken om de vraag te beantwoorden.

 

5. De stem van je partner verandert

Wanneer jullie al een tijd samen zijn, raken jullie vertrouwd met elkaars stem. Wanneer je partner liegt, merk je (onbewust) dat zijn/haar stem anders klinkt. Anderen valt dit misschien niet op, maar jou wel.

Mijn partner liegt. Wat nu?

Heb je ontdekt dat je partner liegt? Dan is de volgende stap dit met je partner bespreken. Dit kan erg moeilijk zijn, daarom hebben we hieronder een stappenplan opgesteld met acties die je kunt ondernemen:

Confronteer je partner 

Zoek een goed moment op om je partner aan te spreken op zijn leugens. Doe dit onder vier ogen. Vertel je partner dat je erachter bent gekomen dat hij/zij heeft gelogen en wat je hiervan vindt.  

Probeer kalm te blijven en laat de spanning niet te hoog oplopen. Pas op dat je je partner niet onterecht beschuldigt.

Wacht op uitleg van je partner

Geef je partner de ruimte om zijn/haar kant van het verhaal te vertellen. Het is belangrijk dat je partner vertelt waarom hij/zij heeft gelogen. Deze uitleg geeft inzicht en kan de eerste stap naar eerlijkheid zijn.

Toon je bewijs

Beweert je partner dat hij/zij niet liegt? Toon jouw bevindingen, zodat je het tegendeel kunt bewijzen. Je partner zal zich niet langer kunnen verzetten.

Je partner kan op 2 manieren reageren: met absolute stilte of een excuus. Laat je partner weten dat jouw vertrouwen in jullie relatie ernstig is geschaad. Je partner zal zich volledig moeten inzetten om jouw vertrouwen terug te winnen.

Leugens blijven

Blijven de leugens, ook na jullie gesprek? Dit is schadelijk voor jullie relatie. Zoek hulp bij een relatietherapeut. Ga samen in gesprek tijdens een sessie en laat je helpen door een professional. Het is nooit te laat om aan een gezonde relatie te werken!

liegen in een relatie

Ook interessant