Wanneer relatietherapie volgen?
8 tekenen die aangeven dat het goed is om relatietherapie te geven
Wanneer relatietherapie volgen? 8 tekenen!
Besluiten dat je relatietherapie gaat volgen, kan een grote stap zijn. Je geeft toe dat je relatie niet perfect is en dat is vaak moeilijk. Wanneer je niet weet wat relatietherapie inhoudt, kan het aanvoelen als een doolhof.
Wat is een goede relatietherapeut? Wordt relatietherapie vergoed? Hoe ga ik de sessies in mijn drukke agenda en die van mijn partner inplannen? Vragen waar wij jou bij willen helpen!
1. Steeds vaker ruzie
Merk je dat jullie elke dag wel een woordenwisseling hebben? Hoe klein of groot, het is een negatief patroon dat jullie relatie onder druk zet.
De manier waarop partners omgaan met ruzie bepaalt hoe groot het probleem wordt. Klap je dicht of word je agressief? En hoe reageert je partner? Goed kunnen omgaan met conflicten leidt tot een sterkere relatie.
Misschien worstel je met een persoonlijk probleem. Misschien broeit er iets in jullie relatie wat niet wordt besproken. Ruzie is een teken dat jullie relatie kan worden verbeterd.
2. Het voelt niet goed
Relatietherapie is niet alleen gericht op het oplossen van problemen. Een relatietherapeut kan ook helpen bij het identificeren van problemen.
In de loop van de maanden/jaren is de dynamiek in jullie relatie veranderd. Je kunt er niet precies de vinger op leggen, maar je voelt dat het anders is. Je voelt je niet meer 100% op je gemak bij je partner.
Dit zijn tekenen dat jullie relatie niet meer zo gezond is als vroeger. Dit is niet de schuld van iemand, maar heeft wel verandering nodig. Een relatietherapeut kan hierbij helpen!
3. Je zit vast in verkeerde patronen
In alles wat je doet is wel een patroon te ontdekken. Wat en wanneer je eet, hoe je slaapt, hoevaak je los van je partner activiteiten onderneemt, hoe je omgaat met je schoonfamilie..
Hoe langer een patroon voortduurt, hoe moeilijker het is om dit patroon te doorbreken. Wacht hier dus niet te lang mee!
Vind je het vervelend dat je partner zijn werkstress op jou afreageert? Ben je er klaar mee om altijd de afwas te doen? Bespreek dit en werk samen aan een oplossing!
4. Intimiteit is een struggle
Veel partners die relatietherapie volgen, bespreken de problemen die zij ervaren rondom intimiteit. Deze intimiteitsproblemen zijn soms een oorzaak van relatieproblemen, maar het kan ook een gevolg zijn.
Wanneer relatietherapie is gericht op het verbeteren van de intimiteit, kan de therapeut tips geven.
Kom in contact
De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.
Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.
De mensen van relatie therapeut.nl
5. Het vertrouwen is geschonden
Een van de meest voorkomende redenen om relatietherapie te volgen is om geschonden vertrouwen te herstellen. Misschien is er sprake van seksuele ontrouw, of van emotionele ontrouw.
Elkaar weer leren vertrouwen gaat vaak niet vanzelf. Zowel jij als je partner moet zich kwetsbaar durven opstellen.
6. Slechte communicatie
Voel je je constant onbegrepen of genegeerd? Of heb je het gevoel dat je je partner niet kunt bereiken? Relatietherapie verbetert de communicatie in jullie relatie. Je zult merken dat jullie meer en beter leren communiceren.
Een relatietherapeut biedt verschillende tools om te verbinden, te luisteren naar elkaar en om elkaar te begrijpen. Bovendien is relatietherapie een veilige ruimte om de dingen te delen die je dwars zitten.
7. Je gaat door een moeilijke periode
Wanneer je in een moeilijke periode zit, kan dit invloed hebben op je relatie. Bijvoorbeeld het verlies van een kind, langdurige werkloosheid, ziekte of een familieruzie.
Misschien is relatietherapie het laatste waar je aan denkt in zo’n situatie, maar het kan jullie juist in deze situatie bij elkaar brengen. Samen staan jullie sterk!
8. Er is nauwelijks emotionele intimiteit
Woon je samen met je partner en voelt hij/zij meer als een huisgenoot dan een geliefde? Is de verliefdheid verdwenen? Dit kan komen, doordat het dagelijks leven jullie in beslag neemt. Jullie hebben weinig tijd voor verbinding.
Waak ervoor dat jullie niet uit elkaar groeien. Wanneer jullie beiden je eigen pad gaan en niet langer elkaar nodig hebben, is het goed om hulp te vragen van een relatietherapeut.
Denk je na over relatiebemiddeling? Dit moet je NIET doen..