15 manieren om de communicatie in je relatie te verbeteren
Goede en open communicatie in een relatie is belangrijk. Hoe je dit bereikt? Dat lees je in deze blog!
Communicatie in relatie is belangrijk
Merk je dat de communicatie in jullie relatie stroef verloopt? Het verbeteren van de communicatie kost inspanning, maar het is erg belangrijk. Goede communicatie maakt namelijk elk deel van je relatie beter. Door communicatie kun je je behoeften uitspreken, maar ook onderwerpen aansnijden die jullie relatie (negatief) beïnvloeden. Zo kun je een relatiedip voorkomen.
Hoewel communicatie in een relatie cruciaal is, gaat het vaak mis. Gelukkig kunnen kleine uitingen al een groot verschil maken. Ruzie maken is goed voor de ontlading, maar praat daarna met elkaar voordat de onenigheid te groot wordt en jullie de controle verliezen.
15 stappen om de communicatie in je relatie te verbeteren
1. ‘Hoe gaat het?’
Vraag elke dag aan je partner: Hoe is het? Hoe was je dag? Op deze manier blijven jullie verbonden met elkaar. Wanneer je dit elke dag doet, wordt het een gewoonte om meer met elkaar te communiceren.
Vind je het lastig om vragen te stellen? Gebruik deze gespreksvragen!
2. Luister
Communiceren draait niet alleen om praten. Het is ook belangrijk dat je actief luistert. Luister naar wat je partner zegt. Pas op dat je niet verdedigend reageert zonder dat je het standpunt van je partner begrijpt. Trek geen eigen conclusies, maar ga uit van wat er daadwerkelijk wordt gezegd.
3. Praat over jullie relatie
Vraag niet alleen hoe het met je partner gaat, maar vraag ook hoe het met jullie gaat. Vraag: ‘Hoe vind je onze relatie?’ ‘Zijn we nog een team?’
Zitten jullie in een periode van verandering? Bijvoorbeeld omdat jullie gaan verhuizen, jullie bruiloft plannen of een vakantie regelen? Praat hier samen over! Waar loop je tegenaan? Waar kijk je naar uit? Door samen te praten kunnen jullie allebei je gevoelens uiten.
4. Antwoord
Als je partner jou aandacht geeft, neem hier dan de tijd voor en loop niet weg. De aandacht kan gericht zijn op steun, een gesprek, verbondenheid, genegenheid of bevestiging. Zo’n moment van aandacht is een kans om je verbonden te voelen met je partner.
Reageer bevestigend op de aandacht die je partner aan je schenkt. Erken dat je in contact wil staan met je partner. Zo weet je partner dat hij/zij jouw emotionele behoefte vervult.
5. Bespreek vooraf
Wordt de komende periode een drukke periode? Verwacht je dat de stress zal oplopen? Geef dit vooraf aan bij je partner! Vertel eerlijk dat je de komende weken minder tijd zal hebben of misschien prikkelbaar zal zijn. Zo weet je partner dat het niet aan hem/haar ligt en is het makkelijker om erover te praten met elkaar.
6. Praat over seks
Praat open over seks. Maak bespreekbaar wat je verwachtingen zijn, zodat je niet teleurgesteld raakt. Wanneer je praat over seks leidt dit tot vertrouwen en prikkeling waardoor jullie betere seks hebben en een verbeterde relatie.
7. Praat over gevoelens
Wanneer je in een drukke of moeilijke periode zit, kunnen de gevoelens hoog oplopen. Soms is het moeilijk om je gevoelens uit te drukken, maar het is wel goed om dit te doen.
Vertel je partner hoe jij je voelt en waardoor dit komt. Je zult merken dat dit oplucht!
8. Geef elkaar complimenten
Als je lang bij elkaar bent, kun je je aan elkaar gaan ergeren. Het is dan makkelijk om dingen te benoemen die je niet leuk vindt. Je staat niet stil bij wat wel goed gaat; deze neem je voor lief.
Probeer je meer bewust te zien van de positieve dingen in jullie relatie. Geef elkaar regelmatig een compliment. Vertel je partner wat je aan hem/haar waardeert en waarom je van hem/haar houdt!
9. Doe geen aannames
Mensen zijn geneigd om aannames te maken. Het gevaar hiervan is dat er misvattingen kunnen ontstaan. Aannames over acties van je partner kunnen hem/haar pijn doen.
Doe geen aannames, maar vraag je partner naar de situatie. Zo loop je niet het risico dat je de gevoelens van je partner kwetst.
10. Ga niet muggenziften
Kleine opmerkingen kunnen zich opstapelen tot een groot probleem. Wees dus voorzichtig met wat je zegt! Heb je een winterdip? Laat dit geen invloed hebben op je relatie!
Kom in contact
De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.
Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.
De mensen van relatie therapeut.nl
11. Verandering is mogelijk
Een positief gesprek voer je alleen als je er met een positieve houding ingaat. Problemen kunnen altijd worden opgelost!
12. Zeg ‘dankjewel’
Een goede manier om intimiteit te ervaren is het uitdrukken van dankbaarheid. Toon dankbaarheid voor iets dat je partner die dag deed. Bedank je partner hiervoor!
13. Communiceer tijdens intimiteit
Communicatie is niet alleen belangrijk in het alledaagse leven, maar ook tijdens intimiteit. Geef aan wat je fijn vindt, en wat niet. Dit hoeft niet alleen verbaal, maar kan ook door het leiden van de handen van je partner.
14. Kies het juiste moment
Soms floepen we er iets uit, bijvoorbeeld als we gefrustreerd of geïrriteerd zijn. Helaas is dit vaak niet op het juiste moment, met als gevaar dat het probleem nog groter wordt.
Kaart geen probleem aan als er geen tijd is om dit goed te bespreken. Kies het juiste moment om in alle rust met je partner een goed gesprek te voeren.
15. Blijf flirten
Communicatie hoeft niet altijd serieus te zijn. Het is belangrijk om te blijven flirten met elkaar, net zoals jullie in het begin van jullie relatie deden. Flirten houdt je relatie levendig en onvoorspelbaar.
Hulp bij communicatie in relatie
Communicatie in een relatie draait niet alleen om diepe gesprekken voeren. Het gaat om het onderhouden van jullie band door met elkaar in contact te blijven. Blijf communiceren, dan ben je goed voorbereid op eventuele uitdagingen!
Vind je het lastig om met je partner in gesprek te gaan? Een relatietherapeut wil jullie graag helpen bij het verbeteren van jullie relatie!