7 tips om niet meer onzeker in je relatie te zijn
Onzeker in relatie? Hoe voorkom je dit?
Onzeker in relatie
Misschien heb je jezelf deze vraag weleens gesteld:
“Waarom zou iemand mij leuk vinden?”
Onzekerheid zorgt voor gedachten die niet valide zijn. Je denkt bijvoorbeeld dat je partner jullie relatie wil verbreken of ziet andere problemen die er niet zijn, met als gevaar dat je relatie stuk kan lopen.
Wij geven je 7 tips om onzeker zijn in je relatie tegen te gaan!
1. Het draait niet allemaal om jou
Wanneer je te veel op jezelf bent gericht, trek je soms onjuiste conclusies.
Bijvoorbeeld: jullie hadden afgesproken om samen iets te drinken in de stad, maar je partner wil op het laatste moment niet. Denk dan niet at dit door jou komt, want het kan zoveel andere redenen hebben. Misschien had je partner een drukke werkdag, voelt hij/zij zich niet goed, etc.
Analyseer niet te veel, maar probeer in het moment te zijn. Probeer niet elke stilte te vullen door te vragen wat je partner denkt. Geniet van de stilte!
2. Onzeker in relatie? Laat los!
Heb je ooit een relatie gehad waar je liever niet meer aan wordt herinnerd? Die je het liefst gewoon vergeet, omdat je niet jezelf kon zijn?
Bijna iedereen heeft wel zo’n ervaring en dat is niet erg. Je huidige of nieuwe relatie is een kans om opnieuw te beginnen. Laat je oude gevoelens dus los en start met een schone lei. Geen. Onzekerheid. Meer.
Zó herken je of je een serieuze relatie hebt!
3. Maak je niet te druk
Als je onzeker in je relatie bent, heb je misschien de neiging om je partner te controleren. Met wie praat hij/zij allemaal?
Weersta de verleiding om de appjes of DM’s van je partner te lezen. Hoewel het je onzekerheid stopt als blijkt dat je partner te vertrouwen is, is het verslavend gedrag. Als je partner erachter komt dat je hem/haar in de gaten houdt, is dit schadelijk voor het vertrouwen in jullie relatie. De gezondheid van jullie relatie komt op het spel te staan.
4. Wees niet afhankelijk van iemand anders
Voordat je een ander lief kan hebben, moet je eerst van jezelf houden. Wanneer je je onzekerheid kan loslaten, zul je merken dat je meer geniet van je relatie. Je ervaart minder stress en kunt meer liefhebben.
Kom in contact
De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.
Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.
De mensen van relatie therapeut.nl
5. Maak jezelf niet gek
Je gedachten hebben direct invloed op je relatie. Positieve gedachten hebben een positieve invloed op je relatie, maar negatieve gedachten hebben een negatieve invloed op je relatie.
Heb je ooit gedacht: “Hoe kan iemand van mij houden?” “Wordt mijn partner mij niet zat?” Deze gedachten hebben weinig te maken met de realiteit. Die negatieve gedachten worden geleid door angst.
Angst creëert problemen. Denk daarom elke keer dat je onzeker in je relatie bent:
“Waar ik me druk over maak, bestaat alleen in mijn hoofd. Ik heb de controle om dit niet mijn relatie te laten beïnvloeden.”
6. Denk niet zwart/wit
Hoe reageer je als iemand je de schuld geeft van iets dat je niet hebt gedaan? Waarschijnlijk kom je op voor jezelf.
Als je je partner confronteert met een probleem, zal hij/zij ook verdedigend reageren. Dit mondt vaak uit in een ruzie, omdat je beiden je gelijk wilt halen. Een ruzie is niet wat je wilt.
Ervaar je een probleem? Wijs dan niet gelijk met je vinger, maar benader je partner met begrip. Niemand heeft 100% gelijk of ongelijk. Het antwoord ligt ergens in het midden.
7. Ga het gesprek aan
Hoewel ruzie in je relatie stressvol is, kan het op de lange termijn zorgen voor een sterkere relatie.
Problemen onder ogen komen zonder angst helpt je naar elkaar toegroeien. Je gevoelens uitspreken zorgt voor sterk vertrouwen. Wees dus niet bang om je onzekerheid te laten zien!