Hoe kun je je partner door een depressie helpen?

Een depressie heeft vaak grote invloed op een relatie. Wij geven je graag wat tips!

Omgaan met depressie in een relatie

Wanneer je partner een depressie heeft, is het begrijpelijk dat je bezorgd bent. Je voelt je hulpeloos, want wat kun je doen? Depressie is een ingewikkelde psychische ziekte. Misschien voelt je partner zich intens verdrietig of heeft je partner het gevoel vervreemd te zijn van alle dagelijkse dingen. Het is moeilijk om ‘s ochtends uit bed te komen. Je partner is snel moe en is erg negatief. 

Voor jou is dit ook een moeilijke periode. Depressiviteit heeft veel verschillende symptomen. Vaak is het moeilijk te onderscheiden welk gedrag door de depressie komt en welk gedrag niet. Bijvoorbeeld wanneer je partner geirriteerd reageert of lui op de bank hangt. Hoe ga je hiermee om? En wanneer besluit je relatietherapie te volgen?

Hoe jij kunt helpen

Misschien voel je je overweldigd door de depressie van je partner. Je staat machteloos, bent bang, gefrustreerd en verward. Gelukkig zijn er manieren waarop jij je partner kunt helpen. Wij geven je een aantal concrete suggesties!

depressie in relatie

Ga er beide voor

Als je partner in een depressie zit, heeft hij of zij lang niet altijd de behoefte er wat aan te doen. Begin dus bij jezelf en zorg dat je veel informatie inwint over depressies in het algemeen. Probeer ook te beseffen dat het geen keuze is van je partner om last te hebben van een depressie en in de meeste gevallen de diepste wens is om hieruit te komen. Samen sta je sterker dus samen werken aan het herstel van je partner is het aller beste dat jullie kunnen doen!

Er zijn verschillende manieren om je partner door een depressie te helpen. De belangrijkste is dat je geduldig blijft, nooit vergeet dat het niet persoonlijk is en dat je leert om door de depressie heen te kijken. Ergens is iets beschadigd maar vergeet niet dat de persoon waar jij van houdt niet verdwenen is en achter die vervelende ziekte iemand zit die net als jij wil dat jullie relatie 100% slaagt!

Kom in contact

De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.

Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

Zo help je je partner door een depressie:

Wees geen toejuicher

Een grote fout die partners onbewust maken is bijvoorbeeld zeggen: “Vandaag wordt een goede dag, let maar op!” Of: “Ons leven is zo goed, er is niks om depressief over te zijn”. Je probeert positief te zijn, want je hoopt dat jouw positiviteit aanstekelijk werkt op je partner. Maar met deze uitspraken neem je de ziekte en gevoelens van je partner niet serieus. 

Je kunt depressiviteit niet zomaar oplossen. Depressiviteit heeft niets te maken met het hebben van een slechte dag of het gebrek aan genoeg leuke dingen in het leven. Er is niet altijd een duidelijke reden die de depressie veroorzaakt. Depressiviteit is een ingewikkelde ziekte, veroorzaakt door een combinatie van factoren. Biologische en genetische kenmerken, stress en eventuele trauma’s spelen allemaal een rol.

 

Vraag je partner om emotionele steun

Je hoeft niet alleen steun geven, maar je mag ook zelf om steun vragen aan je partner. Krop je emoties en behoeften niet op, maar spreek ze uit.

Je mag ook verwachten dat je partner meedoet aan leuke activiteiten; samen of met jullie kinderen. Lukt jouw partner dit niet? Dan is het goed om in gesprek te gaan met een therapeut. Maak bijvoorbeeld een afspraak voor huwelijkstherapie, relatiecoaching of gezinstherapie.

Toon liefde

Mensen met een depressie kunnen zich schuldig voelen of ze voelen zich een blok aan het been van de mensen om hen heen. De eigenwaarde van mensen met een depressie is vaak laag.

Blijf daarom je partner aanmoedigen en complimenteren. Toon je partner jouw liefde en waardering. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de volgende vragen te stellen:

  • Hoe kan ik je vandaag steunen?

  • Heb je vandaag tijd nodig voor jezelf?

  • Ik ben er voor je als je wilt praten.

Als je deze vragen stelt, geef je je partner de ruimte om zijn emoties te tonen. Je vraagt wat hij/zij nodig heeft,  biedt een luisterend oor en erkent de gevoelens van je partner. Toch is het goed begrijpbaar als jij niet meer van je partner houdt zoals je dat in het begin deed. Maar samen komen jullie er doorheen!

Maar, vergeet niet dat het welzijn van je partner niet jouw verantwoordelijkheid is. Jij kunt de depressie niet oplossen, dat kan alleen een psycholoog, zoals een relatietherapeut.

Omgaan met een depressieve partner kan uitdagend zijn, maar het kan ook je relatie hechter maken. Je leert in deze situatie wat vertrouwen is en wat je aan elkaar hebt in moeilijke tijdenen.

Zorg ook goed voor jezelf

Jouw eigen mentale, fysieke en emotionele gezondheid is ook belangrijk! Zoek daarom zelf ook steun en hulp, bijvoorbeeld bij vrienden of bij een therapeut. Daarnaast helpt het om contact te hebben met ‘lotgenoten’. Bezoek een groep of zoek online contact met mensen die ook een depressieve partner hebben.

Kleine activiteiten kunnen je ook goed op weg helpen. Drink ‘s ochtends een kop koffie of thee in het zonnetje, neem een warm bad of ga winkelen. Vraag jezelf eens af: “Wat zou ik het liefste willen doen als als ik een kwartier, uur of dag voor mezelf had?” 

Goed voor jezelf zorgen is niet egoïstisch. Tijd voor je zelf is nodig om sterk te zijn. Alleen dan kun je goed omgaan met de depressie van je partner. 

 

Vat de negativiteit van je partner niet persoonlijk op

Maakt je partner vaak negatieve opmerkingen? Vat dit niet persoonlijk op! De negativiteit is een symptoom van de ziekte; het is geen bewuste keuze om negatief te zijn.

Stel je voor: Je staat in een donkere tunnel. Aan het einde van de tunnel is het licht. Je ziet een diamant glinsteren en wilt dit graag hebben. Maar in plaats van dat je er naartoe loopt, moet je gaan zitten. Je bent zo moe en ziek dat je je niet kunt bewegen.

Dat je niet de tunnel uitloopt is niet persoonlijk. Het is een teken dat depressie je brein heeft overgenomen. Onthoud dus: de negativiteit van je partner is niet persoonlijk, het is de depressie.

 

Begrijp wat je partner doormaakt

Praat met je partner over wat hij/zij doormaakt. Probeer de situatie te begrijpen waarin je partner zit. Bied een luisterend oor, zonder dat je je partner in de rede valt. Vraag bijvoorbeeld:

  • Ik wil graag begrijpen hoe jij je voelt. Wil je dat vertellen?

  • Help me begrijpen hoe de depressie jou beinvloedt.

Focus op kleine, gezamenlijke stappen

Een kleine taak kan voor iemand met een depressie aanvoelen als overweldigend, moeilijk en onmogelijk uitvoerbaar. Jij kunt een belangrijke rol spelen in het helpen van je partner om kleine stappen te nemen.  Help je partner bij het nemen van kleine stappen, bijvoorbeeld bij het maken van een doktersafspraak, het volgen van therapie of het lezen van artikelen over depressie.

Laat je partner deze stappen niet alleen zetten, maar doe dit gezamenlijk. Zo laat je aan je partner zien dat jij hem/haar steunt. Jullie zijn een team!