Zo weet je of je een gezonde relatie hebt

Lees deze checklist en kom erachter hoe gezond jouw relatie is!

10 tekenen van een gezonde relatie

Een gezonde relatie brengt het beste in je naar boven. Hoewel geen enkele relatie perfect is, laat een gezonde relatie je bijna altijd goed voelen. Echte liefde merk je!

In deze blog geven we je 10 kenmerken van een gezonde relatie. Deze kenmerken geven je vertrouwen in je relatie en een gevoel van steun.

1. Vertrouwen

Geloof je dat jouw partner jou geen pijn zal doen? En dat je partner jullie relatie niet kapot wil maken?

Voorbeelden:

  • Jullie vinden het prima om dingen apart van elkaar te doen.

  • Jullie respecteren elkaar privacy online (WhatsApp, etc.)

gezonde relatie

2. Onafhankelijkheid 

Je hebt de ruimte en je voelt de vrijheid in je relatie om te doen wat je wilt. Je partner hoeft niet elk detail van je leven te weten en hoeft niet altijd bij jou te zijn. Je bent vrij om met vriend(inn)en af te spreken en een ‘leven’ buiten jullie relatie te hebben.

Kom je net uit een relatie en heb je je op een nieuwe relatie gestort omdat je niet alleen kon zijn? Dit wordt ook wel een rebound relatie genoemd.

 

3. Gelijkheid

Jij en je partner hebben evenveel te zeggen in jullie relatie. Jullie doen evenveel moeite om jullie relatie goed te houden. Deze twee voorwaarden zorgen ervoor dat er gelijkheid is in jullie relatie.

Je voelt je gehoord in je relatie, hebt het gevoel dat je dingen bespreekbaar kunt maken. Jullie maken samen beslissingen en kunnen makkelijk een compromis sluiten, want jullie respecteren elkaar.

 

 

 

Kom in contact

De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.

Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

De mensen van relatie therapeut.nl

Corneel Baard

35 jaar

4. Verantwoordelijkheid nemen

Jij en je partner zijn allebei verantwoordelijk voor je eigen acties en woorden. Jullie beschuldigen elkaar niet. Wanneer er door jou iets verkeerd gaat, wijs je naar jezelf als schuldige.

Bijvoorbeeld:

  •  Je partner verontschuldigt zich voor zijn/haar fouten.

  • Je partner geeft jou niet de schuld wanneer hij/zij boos is.

  • Je partner wil positieve veranderingen brengen in jullie relatie.

5. Communicatie

In een gezonde relatie kun je over alles praten. Zowel de goede als slechten dingen worden besproken. Je partner wil naar je luisteren als jij behoefte hebt om te praten. Je partner wil met je meedenken en je voelt je niet veroordeeld door wat je zegt of denkt.

6. Comfortabel tempo

Jij en je partner stellen niet te veel eisen, maar laten jullie relatie op een comfortabel tempo gebeuren. Het is logisch dat jullie veel tijd met elkaar willen doorbrengen, maar let op dat jullie niets te gehaast doen.

In een gezonde relatie voelt niemand de druk om seks te hebben, om snel samen te gaan wonen, vrienden en familie te ontmoeten, te trouwen of kinderen te krijgen. Wanneer je deze stappen zetten, voelen jullie je er beiden comfortabel bij. Je voelt je niet gedwongen, maar blij.

7. Eerlijkheid

Eerlijk en open zijn naar je partner toe is belangrijk, want zo kun je samen bespreken wat jullie willen. In een gezonde relatie hoef je niet bang te zijn voor de reactie van je partner.

Je partner zal je niet veroordelen. Misschien is je partner het niet met jou eens, maar hij/zij zal hier bedachtzaam op reageren.

Wees eerlijk over wat je wilt in en verwacht van jullie relatie. Je hoeft niets achter te houden voor je partner.

gezonde relatie

8. Respect

In een respectvolle relatie waardeert je partner jouw overtuigingen en meningen. Je partner heeft respect voor wie jij bent als persoon.

Je partner geeft je complimenten en steunt jouw harde werken en dromen, maar let ook op dat je niet over je grenzen heen gaat.

 

9. Medeleven

Medeleven is een gevoel van zorg voor je partner. Tegelijkertijd weet je dat je partner er ook voor jou is en je steunt als dat nodig is.

In een gezonde relatie begrijpt je partner je en steunt hij/zij, ook in moeilijke periodes. Wanneer dat nodig is, reikt je partner een helpende hand. 

Medeleven is wederzijds en gelijk verdeeld. In een gezonde relatie is het dus ook jouw taak om medeleven te tonen!

 

10. Loyaliteit

Je partner is betrouwbaar en jij hebt het gevoel dat hij/zij aan jouw kant staat. Je partner is respectvol, komt voor je op en bewaart jouw geheimen.

In een gezonde relatie hoef je elkaars loyaliteit niet te testen, want je weet dat het aanwezig is.

Zeg je vaak: “we maken allemaal fouten” en “niemand is perfect” dan zijn dat excuses voor het niet-loyaal zijn. Dit kan een teken zijn dat je relatie niet 100% gezond is.

Hulp bij een gezonde relatie

Merk je na het lezen van deze blog dat jouw relatie wel wat verbeterpunten heeft? Soms lukt het niet om dit samen met je partner te verbeteren. Een relatietherapeut wil je hierbij helpen! Aarzel niet, maar zoek een therapeut die bij jullie past.

Meer tips? Lees deze blog.

gezonde relatie

Ook interessant