7 tekenen dat je in een rebound relatie zit

Ben je na je break-up snel in een andere relatie gerold? Misschien zit je dan wel in een rebound relatie…

Dit is waarom jij in een rebound relatie zit:

Uit elkaar gaan is nooit makkelijk, zeker niet als jullie een aantal jaar samen zijn geweest. Om gevoelens zoals verdriet en afwijzing uit de weg te gaan, is het verleidelijk om snel aan een nieuwe relatie te beginnen. 

Volgens onderzoekers Brumbaugh en Fraley is de definitie van een rebound relatie: 

“A relationship that is initiated shortly after a romantic breakup—before the feelings about the former relationship have been resolved.”

Hoewel sommige rebound relaties succesvol zijn, kunnen ze ook schadelijk zijn. Voor je nieuwe partner, maar ook voor jou. Soms is het daarom zelfs beter om deze relatie te verbreken.

Negatieve aspecten van een rebound relatie zijn bijvoorbeeld:

  • Verhoogde angst voor afwijzing en weinig vertrouwen
  • Een relatie die gebaseerd is op zwakte
  • Verhoogde emotionele afhankelijkheid
  • Risico op narcisme
  • Kwetsbaar om gemanipuleerd te worden of zelf te manipuleren
  • Verhoogde neiging op een korte termijn oplossing om diepere relatieproblemen te verbergen

Een rebound relatie is dus niet altijd de juiste oplossing. Je hebt tijd nodig om je vorige relatie te verwerken. Het is goed om hier hulp bij te vragen.

De volgende 7 tekenen geven aan dat je in een rebound relatie zit.

rebound relatie

1. Je hebt een relatie voor de aandacht

Soms gaan mensen op zoek naar een nieuwe relatie, omdat ze de aandacht fijn vinden. De nieuwe partner toont persoonlijke interesse en genegenheid.

Het is fijn wanneer iemand jou behandeld als een speciaal persoon, zeker wanneer je net een relatiebreuk achter de rug hebt of een winterdip ervaart. Tegelijkertijd moet je je bedenken of je diegene leuk vidn omdat je aandacht krijg, of omdat je echt een nieuwe relatie wilt opbouwen.

Er is geen goed of fout, maar wees je bewust van jouw intenties!

Kom in contact

De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.

Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

2. Je wilt je nieuwe partner ‘showen’ aan je ex

Een duidelijk teken dat je in een rebound relatie zit, is wanneer je graag je nieuwe partner aan je ex wilt laten zien. Bijvoorbeeld via social media, of te midden van vrienden en kennissen van je ex.

Het is begrijpelijk dat je je nieuwe vriend wilt laten zijn, maar opzettelijk je ex betrekken in je nieuwe relatie toont aan dat je je oude relatie nog niet helemaal hebt verwerkt. In de toekomst kan dit tot problemen leiden.

3. Je hebt een nieuwe relatie, maar denkt steeds aan je ex

Wanneer je snel in een nieuwe relatie verwikkeld raakt, heb je nauwelijks tijd gehad om je emotioneel te ontbinden van je ex. Je mist je oude relatie en denkt vaak aan je ex, zelfs wanneer je met je nieuwe partner samen bent.

Deze gedachten leiden af en is niet gezond voor je relatie. Het is een teken van een slechte relatie. Bovendien is het niet eerlijk tegenover je nieuwe partner.

 

rebound relatie

4. Je neemt je nieuwe relatie niet zo serieus

Je bent aan het daten, maar diep van binnen weet je dat het niet voor de langere termijn is. Je merkt dat het geen echte liefde is, maar een afleiding.

Op zich is het niet verkeerd om te daten, maar als je snel intimiteit op zoekt na een break-up verhoog je emotionele en fysieke kwetsbaarheid. Zowel voor jou als je date.

5. Je belt je partner als je je alleen voelt, maar negeert je partner als je blij bent

Een duidelijk teken van een rebound relatie is wanneer je je nieuwe vriend vaak belt als je verdrietig of alleen bent. Wanneer je daarentegen blij bent, vergeet je je partner of je negeert hem opzettelijk. 

Dit is een teken dat jullie relatie gebaseerd is op emotioneel gemak. Je nieuwe partner vervult een bepaalde behoefte, maar er is geen goede basis

rebound relatie

6. Je vergelijkt je nieuwe partner met je ex

Bewust of onbewust vergelijk je je nieuwe partner met je ex. Je zoekt persoonlijkheidskenmerken die je doen denken aan je vorige partner. Je gaat bijvoorbeeld op zoek naar iemand met dezelfde hobby of een soortgelijke functie of je zoekt iemand met dezelfde haarkleur of kledingstijl.

Je zult ontdekken dat deze overeenkomsten een illusie zijn, want geen een partner is hetzelfde. Dus ook al lijkt je nieuwe partner op het eerste gezicht op je ex, hij is toch echt anders.

Het kan ook zijn dat je voor jezelf wilt bewijzen dat je wél geliefd bent en daarom een vergelijkbare partner zoekt.

7. Je laat je nieuwe partner niet te dichtbij komen

Wanneer een relatie serieus wordt, ga je door een ‘integratie’ fase: Je introduceert je partner aan je familie en vrienden. In een rebound relatie wil je dit voorkomen. Je laat je partner niet toe in je ‘inner circle‘, omdat je diep van binnen weet dat deze relatie geen stand zal houden. De relatie draait niet om het ‘wij’ maar om twee individuen: ‘ik’ en ‘jij’.

Benieuwd waaraan je een serieuze relatie herkend? Lees deze blog!

 

rebound relatie