10 relatieproblemen + oplossing

Relatieproblemen. Iedereen ervaart ze weleens, maar hoe los je ze op? Dat lees je in deze blog!

Hoe los je relatieproblemen op?

Zelfs in de beste relaties komen zo nu en dan relatieproblemen voor. Hoe reageer je op relatieproblemen? Loop je weg of ga je op zoek naar een oplossing?

Weglopen is meestal niet de oplossing. Daarom geven we je 10 voorbeelden van relatieproblemen en vertellen we hoe je deze problemen kunt oplossen.

1. Gebrek aan communicatie

Veel relatieproblemen ontstaan door gebrek aan communicatie. Partners praten te weinig met elkaar of lijken allebei een andere taal te spreken?

Waarom is er in jouw relatie een gebrek aan communicatie? Denk hier eens over na en schrijf dit op. Bedenk hoe je op een andere manier het gesprek kunt aanknopen.

Luistert je partner niet of begrijpt hij/zij niet wat je zegt? Houd vol en leg rustig uit wat je bedoelt. Wil je partner niet luisteren of niet met je praten? Laat je partner weten dat hij moet luisteren, omdat jullie relatieprobleem anders zal voortduren.

Voer dit gesprek op het juiste moment, onder 4 ogen en zonder afleidingen.

Hier lees je 15 tips om de communicatie in jullie relatie te verbeteren!

relatieproblemen

2. Jaloezie en onzekerheid

Jaloezie en onzekerheid komt vaak voort uit een eerdere ervaring op het gebied van relatie. Is dit bij jou/jullie ook het geval? Bedenk dan dat de relatie die je nu hebt niet te vergelijken is met je vorige relatie.

Maakt het gedrag van je partner dat jou jaloers of onzeker? Maak dit bespreekbaar! Hoe kunnen jullie dit veranderen?

Misschien komt het door meningen van mensen om je heen.  Doe dan een stapje terug van deze mensen die jouw relatie negatief beinvloeden.

Deze 7 tips helpen je minder onzeker te zijn!

3. Te weinig steun

Heb je het gevoel dat jouw partner jou niet steunt? Wees open over dit gevoel en vertel je partner eerlijk hoe jij je hierover voelt.

Vaak heeft je partner niet door hoe hij je voelt, maar wil hij/zij er wel voor je zijn. Door duidelijk te zeggen dat je steunt kunt gebruiken, geef je je partner de kans er voor je te zijn.

4. Verveling

Hoe langer je bij elkaar bent, hoe groter de kans dat je op elkaar uitgekeken raakt. Het gedrag van je partner wordt voorspelbaar.

De enige manier om dit op te lossen is: communicatie. Praat erover en vind samen een manier om het vuur in je hart weer te ontbranden.

Dit relatieprobleem is makkelijk op te lossen. Loop niet weg, maar werk samen aan verbetering.

Kom in contact

De eerste stap om een coach/relatietherapeut te benaderen is voor de meeste mensen lastig. Het is een stap die je echter wel moet zetten om verder te komen.

Zet nu jouw eerste stap naar een betere relatie met je partner. Laat je gegevens achter en wij kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

De mensen van relatie therapeut.nl

Corneel Baard

35 jaar

5. Verschillen in normen en waarden

Relatieproblemen worden tenslotte vaak veroorzaakt door verschillen in levensovertuiging. Hier kun je op 2 manieren mee omgaan: of je praat er niet over, of je ziet het als kans om het gesprek aan te gaan.

Praten over verschillen kan nieuwe inzichten opleveren. Je kunt niet je partner veranderen, maar je kunt wel (de ander) iets leren. Zorg dat je samen een gedeeld inzicht hebt.

Zijn de verschillen die van belang op de lange termijn? Sta hier dan niet te lang bij stil. Hierover ruzie maken heeft geen zin.

 

6. Vreemdgaan

Dit is een van de moeilijkste relatieproblemen om mee om te gaan. Maar, ook hier kunnen jullie samen uitkomen!

Voer een lang en eerlijk gesprek. Dit is niet makkelijk, maar wel noodzakelijk. Het kost tijd om het vertrouwen in jullie relatie opnieuw op te bouwen.

Er zal boosheid en pijn zijn, maar als jullie open communiceren kan ook dit relatieprobleem opgelost worden!

Ben je bang dat je partner liegt? Lees in deze blog hoe je leugens herkent.

7. Te weinig vertrouwen

Relatieproblemen rondom vertrouwen zijn lastig. Te weinig vertrouwen wordt vaak veroorzaakt door een gebeurtenis uit het verleden, maar het kan ook door het gedrag van de huidige partner komen.

Het is belangrijk om duidelijk te hebben waar het probleem vandaan komt. Werk samen aan het opbouwen van vertrouwen. Doe extra moeite om het vertrouwen van je partner te winnen.

 

8. Te weinig tijd samen

In bijna elke relatie is er een periode waarin partner minder tijd voor elkaar hebben. Hoe komt het dat jullie minder tijd samen hebben?

Is dit tijdelijk? Probeer zo goed mogelijk door deze periode heen te komen. Zal dit in de toekomst zo blijven? Zoek een manier om toch tijd voor elkaar vrij te maken. 

Plan een date night, ga samen lunchen of drink samen koffie. Lukt dit niet? Dan zal een van jullie ruimte moete maken in zijn/haar agenda. Zet je relatie voorop en plan de rest er omheen.

 

9. Intimiteit

Hoe krijg je de passie weer terug in je relatie? Misschien door meer tijd voor elkaar vrij te maken, of door andere stappen te zetten.

Dit is niet altijd makkelijk en soms is het goed om hier hulp bij te zoeken. Een relatietherapeut wil jullie helpen!

relatieproblemen

10. Emotionele problemen

Emoties kunnen grote invloed hebben op je relatie. We schreven al eerder een blog met tips over omgaan met asperger. Ook despressie of andere emotionele aandoeningen beinvloeden je relatie.

Het is belangrijk dat je hulp zoekt om hiermee om te gaan. Jij als partner kunt dit niet oplossen, hier is professionele hulp voor nodig. Wellicht is cognitieve gedragstherapie iets voor je partner.

Steun je partner, wees begripvol, luister naar je partner en oordeel niet. Alleen dan zal je partner jou in vertrouwen durven nemen.

 

Er is altijd een oplossing

Praten over je relatieproblemen is altijd het begin van de oplossing. Komen jullie er samen niet uit, dan is de hulp van een relatietherapeut aanbevolen. Wellicht overtuigen deze 12 tekenen je dat het goed is om relatietherapie te volgen. Bezoek je liever een christelijke relatietherapeut? Ook dat is mogelijk. Wij helpen je hier graag bij!

relatieproblemen

Ook interessant